Vegetarijanci će uskoro početi da jedu meso

Izvor: Vostok.rs, 26.Feb.2013, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vegetarijanci će uskoro početi da jedu meso

26.02.2013. -

Naši naučnici su naučili da gaje veštačko meso. Nedavno su takvu senzacionalnu izjavu pred naučnom zajednicom dali američki inženjeri iz kompanije Modern Meadow. Oni su predstavili jedinstvenu tehnologiju priremanja veštačkog mesa.

U osnovu čitavog procesa legla je proizvodnja mesnih vlakana iz ćelija mišičnog tkiva životinja, dobijenih putem biopsije. Kasnije se data vlakna presuju u razne forme, a zatim gaje u bioreaktoru. Zanimljivo je što inovatori >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << u šali nazivaju uređaj koji daje polaznoj sirovini formu šnicle printer, a sirovinu biomastilom koje može da oslika radosnu budućnost sveta bez nasilja nad životinjama. Na slični način kompanija Modern Meadow planira da uspostavi porizvodnju predmeta od kože.

Zamisao je sama po sebi veličanstvena, niko ne poriče. Može se zamisliti koliko će životinja sačuvati veštački analozi mesa i kože. Osim toga, sam proces dobiajnja mesa u laboratoriji je mnogo ekološki čistiji, nego proizvodnja na životinjskim farmama. I sasvim je moguće da u perspektivi dati metod će biti mnogo ekonomičniji, nego puni cilus proizvodnje prirodnog mesa, počev od uzgoja životinja, njenog tovljenja, zatim klanja, transporta i ostalog.

Prema podacima FAO, prehrambene i poljoprivredne organizacije UN, samo 2012. godine na klanje je bilo upućeno 320 miliona krava, 1,4 milijarda svinja i 55milijardi pilića. Kompanija Modern Meadow postavlja za cilj da bar malo smanji ove cifre. Uz to u slučaju proizvodnje veštčkog mesa i kože otpao bi etički aspekt koji se tiče ubijanja životinja, znači da bi broj potencijalnih potrošača iz redova vegetarijanaca značajno porastao.

Piter Til, jedan od prvih investitora Fejsbuka i osnivač Pejpela, po nekim podacima, uložio je u taj projekat oko 350 hiljada dolara. Gospodin til s pravom se smatra čovekom koji ne baca novac u vetar i vrlo brižljivo bira finansijske projekte. Tako da se može pretpostaviti da Modern Meadow očekuje velika i svetla budućnost. Borbeni duh inovatora podržava i organizacija za zaštitu praa životinja RETA, koja je predložila prvom preduzeću koje započne masovnu proizvodnju sintetičke piletine nagradu od milion dolara.

Sve to je odlično. Mada nije jasno kako će se odraziti potrošnja veštačkog mesa na zdravlje ljudi i da li će mnogi vegetarijanci pristati na takav kompromis. Svoje mišljenje za Glas Rusije iznela je dijetolog Marina Capovič:

- Smatram da samo vreme i brižljiva istraživanja datog proizvoda mogu da mu daju kart-blanš. Niko ne zna kakav efekat ovakvo ”meso” može da ima na naše zdravlje za 10-15 godina. Da ne govorim o mogućim posledicama za buduće generacije. Svi mi odlično shvatamo u koju euforiju je upalo čovečanstvo kada su napravljeni prvi genetski modifikovani proizvodi. A sada samo gledamo da se data remek-dela naučnog progresa ne nađu na našem stolu. Praksa pokazuje da samo prirodni proizvodi imaju neprocenjivu korist po naše zdravlje i pomažu nam da ostanemo mladi i puni snage. Sa interesovanjem sam pratila datu razradu, ali plašim se da tešo da bih ikada preporučila svojim pacijentima da jedu ovakvo meso.

Takođe skeptično se odnosi prema proizvodnji veštačkog mesa i lider projekta Hrana za razmišljanje, vegetarijanac Petar Ščekalov.

- Smatram da je ova ideja besmislena, zato što oni koji žele da odustanu od mesa, odustaće i od njegovih zamena, a oni koji su vezani za meso, primiće ideju veštačkog mesa kao uvredu. Moguće da ovaj proizvod pomaže da se dostigne prinudni kompromis u porodicama gde bračni par ima različite poglede na ishranu ali na kompromisu se ne može igraditi društveni sistem.

Da li će veštačko meso izvršiti revoluciju i sistemu ishrane ili će ideja ekologa biti sasečena u korenu, ne naišavši na odziv potrošača, pokazaće vreme. Mi možemo samo da čekamo dalji razvoj događaja.

Izvor: Glas Rusije, foto: © Flickr.com/Taekwonweirdo/cc-by-nc-sa 3.0    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.