Izvor: RTS, 20.Maj.2023, 13:55

Родитељи деце из одељења VII/2 траже суспензију школског психолога, педагога и директорке "Рибникара"

Родитељи ученика из одељења VII/2 Основне школе "Владислав Рибникар", које је претрпело највеће последице трагичне пуцњаве, упутили су допис Министарству просвете у којем захтевају хитну суспензију директорке ове школе, школског психолога и педагога. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Родитељи ученика су у допису, у који је агенција Танјуг имала увид, навели да захтевају "хитну и без даљег одлагања суспензију" директорке Основне школе "Владислав Рибникар" до окончања истраге и утврђивање њене личне одговорности за настали трагични догађај и касније поступање према ученицима и родитељима.

Захтевају и хитну суспензију школског психолога и школског педагога, до окончања истраге и утврђивање њихово личне одговорности за настали трагични догађај.
Родитељи су поновили и раније изнете захтеве – да се у потпуности и до краја изврши реконструкција трагичног догађаја и статус истраге поводом тога и о томе обавесте заинтересоване стране у складу са законом, одговор на питање шта ће бити са убицом и у ком су статусу његови родитељи, као и одговор на питање шта ће се и како, осим обезбеђења средстава, конкретно предузети поводом предложеног реновирања просторија школе.
Понављају и захтев да се утврди шта је конкретно предузето или шта ће бити предузето поводом захтева за утврђивање одговорности људи који су изнели у јавност списак са именима деце из одељења, а који је обишао цео свет, као и фотографије родитеља и деце, те да се, због таквог поступка, одговорни санкционишу у складу са законом.
Затражили и "одређивање једног или мање групе лица од стране надлежних органа за непосредну комуникацију и координацију активности са родитељима одељења VII/2 због својих специфичности".
Такође захтевају израду и усвајање посебног наставног плана и програма завршетка седмог и похађања осмог разреда за одељење VII/2, укључујући и полагање мале матуре.
Родитељи у допису Министарству просвете траже и формирање здравствене документације ученика и родитеља који се налазе на психотерапији, а по посебном захтеву сваког од родитеља.
"На који год начин да се регулише интеграција преживелих ученика, ми, родитељи и деца одељења VII/2, захтевамо да се сви преживели ученици нашег одељења интактно врате у свом саставу, без обзира на то колико буде ученика и без попуњавања ученицима из других одељења", наведено је у допису.
Родитељи се оградили од јавног иступања председника Савета родитеља Родитељи траже и предузимање мера на откривању, евентуалном кривичном гоњењу и суђењу починиоцима који путем друштвених мрежа упућују претње деци, ради сузбијања и даље превенције оваквог вида деловања.
Родитељи су се оградили од јавног иступања и другог деловања председника Савета родитеља школе. Оцењују неодговорним његово јавно наступање у средствима јавног информисања без одобрења Савета родитеља и сагласности родитеља одељења VII/2.
У допису су навели да су присиљени да укажу на велике пропусте и некооперативност Управе школе, а пре свега директорке, а делом и председника Савета родитеља.
Жале се на, како кажу, отовоно константно избегавање да се родитељи одељења VII/2 непосредно благовремено и тачно информишу шта школа и надлежни органи предузимају по овим и другим питањима. Истичу да се те информације добијају из медија.
Родитељи тврде и да директорка школа избегава писану комуникацију са њима, иако су, како тврде, постављали електронском поштом одређена питања и предлоге. 
Наводе и да се пропусти Управе школе огледају и у непостојање јасног плана и програма рада са ученицима и родитељима, бар у временском периоду од наредних два до три дана, али и на недељном нивоу. 
Председник Савета родитеља Основне школе "Владислав Рибникар" Игор Ђорђевић рекао је раније за РТС да је на састанку у Влади Србије обећано да ће сви захтеви које су родитељи изнели бити испуњени.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.