Upoznajte zatvorski ajpod

Izvor: Vesti-online.com, 22.Jan.2014, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upoznajte "zatvorski ajpod"

Koji je to jedan od najčešćih predmeta koji se može naći iza zidova zatvora, otkrio je ugledni časopis "Njujorker". Upoznajte "zatvorski ajpod".

Neočekivano, reč je o Sonijevom analognom radio prijemniku SRF-39FP, njihovom najjednostavnijem radio prijemniku prozirnog tela, koji radi na jednu AA bateriju. Košta manje od 30 dolara tako da je najpovoljniji radio koji se može nabaviti u zatvorskim "prodavnicama".

Iako na policama ima i drugih modela, Sonyjevom SRF-39FP >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << potrebna je samo jednu baterija i radi čak 40 sati, što je u poređenju sa "ajpod klasikom" ipak veća vrednost za novac.

Zatvorenici u SAD-u su posebno osetljivi na troškove, s obzirom da mesečno mogu da potroše tek 120 dolara u zatvorskom šopingu, pa više odvajanja za baterije znači manje novca za ostale potrepštine.

Da je Sonijev SRF-39FP 'prvak' u zatvorskim krugovima, potvrdila je i PR Sonija Melisa Dolan, koja je navela da prodaja analognih prenosnih radija u zatvorima u SAD-u predstavlja 'stabilan biznis' koji predstavlja 'značajnu' prodaju za kompaniju.

"Od svih dostupnih modela, SRF-39FP je neosporeni klasik, koji se i 15 godina nakon početka prodaje može naći u zatvorskim radnjama, što ga čini čestim iza zatvorskih zidina koliko su česti bili i iPodi izvan tih zidina", piše novinar "Njujorkera".

Oko ovog radija se među zatvorskom populacijom stvorila i mala kultura: zatvorenici obično ostavljaju svoje radio prijamnike iz solidarnosti ili iz praznovjerja, pa se ovaj model Sonyja retko može naći van zatvora.

Ipak, kako navodi "Njujorker", izgledno je da će nove tehnologije istisnuti SRF-39FP: u zatvorima u SAD-u počeo je da se nudi download MP3-ja sa zatvorskih terminala, a navodno je 50 posto zatvorenika kupilo MP3 playere, iako su tri puta skuplji od legendarnog malog radija.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.