U Rusiji se priprema kvantna revolucija

Izvor: Vostok.rs, 19.Jul.2011, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Rusiji se priprema kvantna revolucija

19.07.2011. -

Jedan od prvih rezidenata inovacionog grada Skolkovo biće Ruski kvantni centar – RKC. Njegov zadatak je da postavi tehnološku bazu za razvoj zemlje u 21. veku. Po mišljenju naučnika, kvantne tehnologije u stanju su da izvrše na civilizaciju isti uticaj kao pojava kompjutera krajem prošlog veka.

Otkrića u kvantnoj fizici već su menjala svet i njegovu ekonomiju. Tranzistor napravljen 1947. godine prvo je bio razmatran samo kao električni otpor kojim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << se može upravljati. Kasnije je taj pronalazak dao čovečanstvu radioprijemnike, kompjutere, mobilne telefone i Internet. A pre pola veka, kada se tek pojavio laser, malo ko je mislio o mogućnosti njegove praktične primene. Sada se on koristi svuda – od ukazivača i plejera do skalpela i balističkih raketa.

Sada naučnici rade na stvaranju kvantnog kompjutera. Za sada je to samo san, ali ako on bude ostvaren, savremeni kompjuteri će izgledati kao obična računaljka. Jer oni vrše sve operacije postupno, a kvantni procesor je u stanju da ih vrši paralelno. To znači mnogostruko uvećanje produktivnosti. Kompjuter tako postaje sličan čoveku: rešava zadatak ne brojanjem, već pokušava da nađe pametan način, da da ispravan odgovor, govori direktor Ruskog kvantnog centra Aleksej Akimov.

Ako gledamo automobilsku gužvu odmah kažemo da je to gužva i ne brojimo koliko je tamo automobila i kakvo je među njima rastojanje. Mi odmah to znamo. Ako treba da pogledamo koja je kocka veća, stavimo ih zajedno i odmah kažemo koja je veća. Nećemo meriti koliko svaka ima centimetara. Odgovaramo na postavljeno pitanje pametnim načinom. Kvantni kompjuter se ponaša isto.

Tehnologije koje će se razrađivati u Ruskom kvantnom centru dozvoliće da se ostvari proboj u mnogim oblastima – od informatike i energetike do medicine i saobraćaja. Na primer, uz njihovu pomoć mogu da se naprave linije veze, čija poverljivost je osigurava fundamentalnim zakonima prirode: prisluškivati informacije koje se prenose kvantnim kanalom neće biti moguće. Još jedan perspektivan pravac su kompaktni superprecizni satovi: njihova greška je 1 sekunda za 3 milijardi godina! Zahvaljujući njima pojavila se mogućnost automatizacije procesa upravljanja raznim sistemima. Uz pomoć kvantnih tehnologija može se izvršiti revolucija u eneregetici, ističe Aleksej Akimov.

Mogu da se pojave visokotemperaturni superprovodnici pri sobnoj temperaturi. Šta će to omogućiti? Sada mi gubimo 10-20% struje zato što provodnici imaju otpor. Ako se to prevlada, manje ćemo prljati sredinu i smanjićemo cenu struje.

A stvaranje kvantnih senzora omogućiće biolozima i lakarima da prve tomografiju pojedinih ćelija i molekula. Pojaviće se mogućnost lečenja teških oboljenja, vezanih za narušavanje sinoptičkih veza velikog mozga.

Rešavanjem svih tih zadataka će se baviti naučnici ruskog kvantnog centra. Osim toga, njegovi saradnici nameravaju da predaju na univerzitetima Rusije, da uključuju studente u istraživanja, kao i u međunarodnu razmenu i stažiranja.

U julu 2011. godine započeće selekcija naučnika za rad u Centru. Planira se formiranje pet do šest naučnih grupa sa ukupno 50 ljudi. Već ove jeseni oni će početi da rade.

Izvor: Golos Rossii, © kollaž: «Golos Rossii»

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Četrdeset pet godina na putu

Izvor: Vostok.rs, 19.Jul.2011

19.07.2011. - Pri temperaturi od minus 50 vozila su u stanju da izdrže sve..Povodom rođendana AvtoVaza, lidera ruskog automobilskog tržišta, u Moskvi je otvorena izložba koja govori o istoriji, današnjici i budućnosti fabrike automobila...Odluku o izgradnji novog automobilskog giganta u gradu...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.