Trčanje u mestu

Izvor: Politika, 07.Okt.2011, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trčanje u mestu

Beograd je i iza Zagreba i ispred njega! Kako je to moguće?

Zavisi od tačke s koje to posmatrate. Pogledate li čuvenu šangajsku listu 500 odabranih univerziteta iz celog sveta (toliko se obelodani), srpska prestonica zaostaje za hrvatskom. Zavirite li u Vebometriksov spisak, poredak je obratan. (Preostala razvrstavanja smo namerno izostavili.)

Na prvi pogled, to može da zavara.

Ali samo dok ne saznate da je prvo vrednovanje najuticajnije, najverodostojnije i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << najprihvaćenije do sada. Uzmemo li ga u obzir, beogradski voz je u dolasku zakasnio za zagrebačkim vlakom! Koliko (minuta, dana, godina)? Niko ne ume pouzdano da odgovori.

Doskora se činilo (barem nekima u nas) da će najstarija srpska visokoškolska ustanova pre stići u šangajsku stanicu, uprkos tome što se nije znalo da li je, uopšte, u prednosti.

Vrhunsko (stručno) znanje je novčanica koju svi podjednako uvažavaju u 21. veku. Iz godine u godinu sve je teže ući na šangajsku listu. Zašto? Zato što svi univerziteti ubrzavaju korak vlastitog napredovanja, i uvršćeni i neuvršćeni.

Prvi to čine da ne izgube prestižno mesto, drugi da ga što pre zgrabe. I jedni i drugi izvlače iz sebe poslednje atome izvrsnosti, poput umornih trkača koji se približavaju ciljnoj liniji. Kao da u svačijim ušima odzvanja opomena Crvene kraljice iz „Alise u Zemlji čuda”, Luisa Kerola: „Sad, ovde, kako vidiš, moraš da trčiš koliko god brzo možeš da bi ostala tu gde jesi.”

A ostali naši univerziteti?

Državni su kudikamo odmakli privatnima, nasuprot povremenom hvalisanju potonjih. Prema Vebometriksovom razvrstavanju, beogradski je na 995, novosadski na 1.208, niški na 1.353. i kragujevački na 1.648. mestu.

Singidunum je tek na 5.210, Megatrend na 9.017, Akademija umetnosti „Braća Karić” na 10.202, Union na 11.303. i Metropoliten 11.700. na lestvici!

Koliko brzo mora Srbija da trči da ostane u mestu?

(Iz dodatka NIT - broj 5)

Stanko Stojiljković

objavljeno: 06.10.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.