Tragom zaboravljenih heroja

Izvor: Vostok.rs, 14.Jul.2011, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tragom zaboravljenih heroja

14.07.2011. -

Maršrutom arktičke ekspedicije kapetana Brusilova, koja je bila izgubljena skoro pre 100 godina, nameravaju da krenu članovi kluba Živa priroda. Ekspedicija počinje od Zemlje Franja-Josipa – mesto verovatne katastrofe polarnih istraživača – da bi nastavila traganje, započeto pre godinu dana. Rezultati sezone 2009. godine su bili iznad očekivanja, ali je ostalo mnogo tajni, koje moraju da otkriju učesnici ekspedicije Tragom dva kapetana.

Naočare >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ručne izrade od stakla razbijenih flaša, ručni sat, kašika s inicijalima P.S. meci i sveska sa zapisima su jedinstveni artefakti, koji su nađeni protekle godine. Oni su pripadali učesnicima ekspedicije na jedrilici Sveta Ana. Njen kapetan Georgij Brusilov je 1912. godine krenuo u Arktik da bi prvi prošao Severnim morskim putem. Međutim, brod se zaledio, te ga je deo posade napustio da bi otišao na kopno. Četvoro od njih, na čelu s krmilarom Petrom Maksimovim, krenuli su peške. Ostali su plovili čamcima. Grupa Maksimova je nestala bez traga.

Ostaci jednog od nestalih su bili nađeni protekle godine. Za sada nije uspelo da se tačno utvrdi ličnost, jer kostur nije imao lobanju, što otežava identifikaciju. Jedino što može da se kaže da je to bio krupan čovek, koji je imao 27 godina, verovatno, Letonac Jan Regald – jedan od četvorice Maksimova. Ove godine će se nastaviti traganje za drugim putnicima.

U sastavu ekspedicije Tragom dva kapetana su dve grupe. Jedna će nastaviti radove započete protekle godine, druga će ponoviti maršrutu otkrivača novih predela. Speleolozi, alpinisti i spasavači MVS će proći od rta Nilja sve do rta Granta kuda su morali da stignu članovi posade jedrilice Sveta Ana, - govori operator ekspedicije Evgenij Fišer.

Ledene situacije u ono vreme i danas se kardinalno razlikuju. Planiramo da ćemo proći peške oko 50 kilometara. Danas je nemoguće da se stigne peške do rta Granta, jer je pre 100 godina zaliv Greja bio pod ledom. Sada je tamo voda, zato nas mogu da prebace tamo samo helikopterom.

Ekspedicija će početi 19. jula. Posle njenog završetka učesnici nameravaju da pripreme dokumentarni film, čiji je deo već snimljen u sezoni-2020. Planira se da će se film prikazati na TV i na Internetu da bi o podvigu zaboravljenih heroja saznalo što više ljudi. Hrabri polarni istraživači su samopregorno služili Otadžbini, otkrivali nove predele, - jednodušno smatraju učesnici ekspedicije Tragom dva kapetana, - oni su ginuli, a nisu se predavali.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.