Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukobi evropskih gradova oko izgradnje tehnološkog instituta EU

BRISEL - Države članice Evropske unije nisu danas uspele da se dogovore oko toga gde će biti izgrađen Evropski tehnološki institut (EIT), pošto i Poljska i Mađarska insistiraju na tome da one budu domaćini tog projekta.

O tom pitanju će se ponovo raspravljati na vanrednom sastanku ministara Unije zaduženih za nauku 18. juna, u nadi da bi dogovor mogao da bude postignut pre Samita EU krajem istog meseca, prenela je agencija STA.

U trku za izgradnju Instituta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je juče ušlo pet kandidata: Barselona, Budimpešta, poljski grad Vroclav i nemačka Jena, dok su Beč i Bratislava predali zajedničku kandidaturu. Međutim, pošto je još pre nekoliko godina dogovoreno da će EIT biti smešten u novoj članici Unije, u trci su ostali samo Vroclav i Budimpešta.

Nakon nekoliko sati pregovora se Budimpešta izdvojila kao favorit, ali Poljska nije želela da odustane od kandidature. Pošto odluka mora da bude donesena konsenzusom, pregovori su odgođeni za jun.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.