Sudar stotina galaksija otkriva tajnu tamne materije

Izvor: Vesti-online.com, 25.Apr.2012, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudar stotina galaksija otkriva tajnu tamne materije

Novi snimci galaktičkog sudara kosmičkih razmera u kojem sudeluju celi grozdovi galaksija mogle bi da otkriju neke tajne tamne materije, objavili su ovih astronomi.

Velika kataklizma u kojoj se u proteklih 350 miliona godina odvija susret galaksija nazvana je Pandorin grozd, odnosno klaster jer su u njoj zabeležene brojne neobične pojave.

Naučnici veruju da bi istraživanje Pandorinog grozda trebalo da razotkrije neke misterije tamne materije koja sačinjava oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << 83 odsto ukupne materije vidljivog svemira (na običnu materiju otpada tek 17 odsto). Rezultati studije biće objavljeni u časopisu Royal Astronomical Society.

Postojanje tamne materije predvideo je još 1934. švajcarski astronom Fric Zvicki nakon što je na temelju orbitalnih brzina galaksija u grozdovima uočio da u njima nedostaje masa koja bi ih uzrokovala. Njenu očiglednost u svemiru kasnije su potvrdila posmatranja brzina rotacije galaksija i gravitacijskih sočiva, kao i razdeobe vrućih gasova u galaksijama i grozdovima galaksija. Tamna materija ne zrači elektromagnetne talase, ne apsorbuje ih niti reflektuje, tako da nije samo tamna, već je i potpuno prozirna.

Klasteri galaksija su najveće poznate strukture u svemiru koje se sastoje od stotina galaksija i triliona zvezda i velikih količina gasova i tamne materije. Dosad je zabeleženo vrlo malo njihovih međusobnih sudara.

Britanski astronom Ričard Mesij iz Kraljevske posmatračnice u Edinburgu kaže da je ovakve kataklizme potrebno otkriti u pravom trenutku.

"Ako ih snimite pre sudara, one izgledaju kao obični skupovi galaksija", objasnio je Mesij:

"Svi gasovi i galaksije, kao i tamna materija međusobno se privlače vlastitom gravitacijom tako da će se tokom dugog razdoblja okupiti u jedan veliki grozd. Morate da ih uhvatite u pravo vreme neposredno nakon sudara u kojem je sve privremeno još razdvojeno."

Astronomi su Pandorin klaster, koji je službeno poznat kao Abell 2744, otkrili upravo u takvom trenutku. Naime, on je još do nedavno izgledao poput hiljada drugih grozdova galaksija, međutim, tim dr. Mesija je shvatio da nešto nije kako treba nakon što je teleskop Čandra otkrio izuzetno vruće gasove. Rezultati su ih naterali da neobična dešavanja pokušaju podrobnije da istraže teleskopom Habl. Legendarna svemirska posmatračnica je svojim instrumentima omogućila astronomima da naprave kartu razdeobe tamne materije na temelju efekta koji je poznat kao gravitacijsko sočivo. To je pojava u kojoj teška, ali nevidljiva materija  gravitacijom iskrivljuje putanje zraka svetlosti i stvara višestruke slike zvezda i galaksija koje se nalaze iza nje:

"Dobili smo kombinovanu sliku galaksija, gasova i tamne materije koju možemo da sastavimo kako bi dobili celokupan prizor sa sva tri sastojka."

Budući da tamna materija slabo reaguje s običnom, na snimku se vidi da je prošla kroz Pandorin grozd i izašla "ogoljena" na drugoj strani, što bi astronomima trebalo da olakša istraživanja.

"Galaksije i gasovi komplikuju opažanja kada se nalaze na istom mestu na kojem i tamna materija", rekao je Mesij.

"Kada je tamne materije ogoljena i nije prekrivena drugim stvarima, to je dobra prilika za istraživanja jer lakše možemo shvatiti šta se dešava."

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.