Startovala ekspedicija Ruski Arktik

Izvor: Vostok.rs, 19.Jul.2012, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Startovala ekspedicija Ruski Arktik

19.07.2012. -

Danas je startovala dvonedeljna ekspedicija najvećih naučnika i ekpserata Ministarstva za prirodne resurse i ekologiju RF i stručnjaka Svetskog fonda divlje prirode po ključnim oblastima Nacionalnog parka Ruski Arktik. To je najmlađi i treći po veličini nacionalni park Rusije. Naučnici nameravaju da prouče ponašanje retkih vrsta životinja koje žive u ruskom delu Arktika. Ekspedicija će posetiti i Novu Zemlju i Zemlju Franca Josifa.

Turisti putuju na >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Arktik već više od 20 godina, mada ruski njegov deo sa te tačke gledišta je zanemaren. Zato je ovde ostalo mnogo neproučenih životinja, kao i vrsta, unetih u Crvenu knjigu, izjavljuju organizatori ekspedicije. Za vreme ekspedicije na brodu Proesor Molčanov (plovećoj laboratoriji Sevgidrometa) držaće se predavanja o Arktiku, izveoditi terenski eksperimenti, ali glavni cilj su ipak naučna istraživanja, saopštila je za Glas Rusije pres-sekretar Nacionalnog parka Ruski Arktik Marina Menjšikova.

"Tim naučnika čine geografi, botaničari, zoolozi i oni će ostati na ostrvima arhipelaga Franca Josifa do septembra. Naučnici će živeti i raditi na jahti, specijalno uzetoj za naučne ciljeve od strane parka Ruski Arktik. Na brodu će se obavljati naučni radovi, držati predavanja, tačnije brod će postati svojevrsna naučna laboratorija, gde svako ko želi može da učestvuje u razmatranju nasušnih pitanja koja se tiču Arktika. To neće biti prosto poseta lepim tačkama nacionalnog parka Ruski Arktik u značajne tačke, već u prvom redu to će biti izvođenje naučnih radova."

Osim terenskih istraživanja park će fotografisati sa satelita, kako bi se on jasno definisao. Istraživače posebno zanimaju ležišta morževa, govori koordinator projekata za očuvanje biodiverziteta Arktika Svetskog fonda divlje prirode Rusije Mihail Stišov.

Mesta su krajnje teško dostupna. Nacionalni park Ruski Arktik, njegova uprava bazira se u gradu Arhangelsku. Stalnog naselja na ovoj teritoriji nema. I tamo je sada teško dospeti. Zato bilo koje prisustvo ljudi, svaka slična plovidba sa nekoliko iskrcavanja, nesumnjivo, dopunjava naše podatke o tom uglu zemlje. Nas sada između ostalog zanima raspored legla morževa. Nadamo se da ćemo dobiti sliku njihovog rasporeda u regionu Barencovog mora i dalje na istok. Sa palube će se vršiti stalno posmatranje morskim sisara, rektih vidova ptica, kao što je beli galeb.

Osim posmatranja životinjskog sveta Arktika naučnici nameravaju da sakupe podatke o istorijsko-kulturnim objektima teritorije. Obrada dobijenih informacija treba da bude završena do kraja tekuće godine. Nacionalni park Ruski Arktik, formiran u aprilu 2011. godine, najmlađi je u Rusiji. Na kopnu njegova površina iznosi 1,5 milion ahektara, uz to pomorska teritorija dostiže 794 hiljade hektara.

Izvor: Golos Rossii    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.