Spejs eks lansirao satelite

Izvor: VOA, 24.Maj.2019, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Spejs eks" lansirao satelite

Raketa “Spejs eks” lansirala je u orbitu šezdeset satelita koji bi mogli biti korišćeni za obezbeđivanje internet veze u svemiru. StarLink, kako je naziv te buduće internet usluge, postaće operativna tek pošto se u orbitu aktivira još stotinu satelita. “Spejs eks” je privatna kompanija čiji su vlasnici Tesla i milijarder Elon Musk. On je izjavio da lansiranje smatra ključnim korakom na putu ka uspostavljanju samoodrživog grada na Marsu i baze na Mesecu. Raketa je lansirana iz Rta Kanaveral u jugoistočnoj američkoj državi Florida u četvrtak uveče. Prvobitno je bilo zakazano za prošlu nedelju, ali je odloženo zbog jakih vetrova i potrebe za ažuriranjem softvera.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Ilon Mask: Brza internet mreža nastaje u svemiru

Izvor: Danas, 25.Maj.2019, 15:02

ReutersIlon Mask kaže da je Starlink jedan od njegovih najtežih projekata Spejs Eks, kompanija Ilona Maska, počela je postavljanjem širokopojasnog telekomunikacionog sistema u orbiti. Raketa sa 60 satelita koji će korisnicima omogućiti super brzi internet lansirana je iz Kejp Kanaverala na Floridi....

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.