Solarni oblak stigao na Zemlju

Izvor: Politika, 08.Mar.2012, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solarni oblak stigao na Zemlju

Mogući nestanak struje, prekid radio-veza i smetnje na satelitima i sistemima navođenja

Solarna oluja pogodila je juče Zemlju posle eksplozije na Suncu i očekuje se da će se njeni efekti osećati 24 sata od dodira sa Zemljinim magnetnim poljem. NASA je upozorila da su mogući prekidi u snabdevanju strujom i naftom, smetnje na letovima, radio-vezama, satelitima i sistemima navođenja.

Zbog prekjučerašnje eksplozije na Suncu u kosmos je pušten gust oblak čestica >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a najveća radijacija očekuje se na polovima.

Američki naučnici tvrde da solarna oluja neće štetiti zdravlju ljudi, ali da može da poremeti funkcionisanje tehnologije. Pojedine aviokompanije juče su unele izmene u letove u blizini polova, a tamo su i prekinute radio-veze na visokim frekvencijama, što ometa posao pilotima.

Kako prenose svetske agencije, ne očekuje se da će sateliti pretrpeti veliku štetu, ali je moguće da će jedno vreme davati nepotpune podatke. Od sistema za navođenja u većoj su opasnosti oni precizniji koji se koriste na naftnim poljima, dok navigacija u automobilima ne bi trebalo da bude ugrožena.

Sunčeva energija širila se kao balon od sapunice, objasnili su stručnjaci za kosmičke fenomene. Oni kažu da je oblak dima stigao na Zemljino magnetno polje brzinom od 7,2 miliona kilometara na čas.

NASA na svom sajtu objašnjava da je prvo zračenja posle eksplozije stiglo na Plavu planetu još u sredu. Većina eksperata se slaže da je ovo najveća Sunčeva oluja od 2006, a pojedini čak ocenjuju da je najjača u poslednjih sto godina.

Prethodna, iz januara, takođe je ocenjena kao vrlo snažna.

„Vremenske prilike u svemiru su postale veoma interesantne u poslednja 24 časa”, kazao je Džozef Kančis, američki stručnjak za vreme u svemiru.

„Zemlja je prošle godine u decembru doživela jače zračenje i nestanak struje. Rekao bih da je ova oluja zatvaranje solarnog ciklusa koji traje pet godina”, istakao je Kančis.

Naučna javnost očekuje još nekoliko eksplozija na Suncu narednih dana. Njihovo dejstvo traje oko 24 časa od dolaska na Zemlju. Jedan od efekata jeste i to što će stanovnici pojedinih delova sveta, a pre svega središne Azije, uživati u polarnoj svetlosti.

----------------------------------------------

Oluja 1989. ostavila Kvebek bez struje

Sunce je poslednjih godina bilo mirno, zbog čega su se Zemljani odvikli od preteranog solarnog delovanja, saopštili su američki naučnici. Oni ističu da je poslednja oluja jaka, ali da je čovečanstvo doživljava žešćom nego što jeste upravo zbog mira poslednjih šest godina. Podsećaju, međutim, da je isti kosmički fenomen 1989. bez struje ostavio šest miliona ljudi u Kvebeku.

J. S.

objavljeno: 09.03.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.