Silikonska boginja

Izvor: Politika, 16.Jun.2011, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Silikonska boginja

Buduće civilizacije bi svoje bitisanjemogle zasnivati na silicijumu. U Zemljinoj kori to je drugi element po zastupljenosti, odmah iza kiseonika. Hoće li, naposletku, početi da veruju da su svi od jedne Silikonske boginje stvoreni?

Htenja čovekova uveliko su ograničena materijom od kojeg je sazdan. Čovekov mozak ima taman toliko neurona da njihov kapacitet stane u jedan bolji USB disk. Mogućnost ljudskog mozga da paralelno procesira informacije još je znatno veća od  mogućnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << savremenih kućnih računara. Ali, dokle će tako biti?

Kućni računari budućnosti mogli bi imati snage obrade koje su veće od ljudskog mozga.

Čovekovo poimanje sveta je uveliko ograničeno njegovim čulima. Objektivni svet postoji u bogatijoj i lepšoj formi nego što čula to mogu da dokuče. O punoći i lepotisveta u kome živimo možemo imati uvida samo pomoću intuicije, transcedencije i vere.

Imajući u vidu ograničenost čoveka, koja je uveliko u nesrazmeri s njegovim htenjima, postavlja se pitanje u kojoj formi bi život, pa i sam čovek, mogao da evoluira i da li čovek može aktivno učestvovati u procesu evolucije. Da bi se dokučili odgovori na ova pitanja, jedna grana savremene nauke istražuje mogućnosti genomskog inženjerstva, dok druga istražuje mogućnosti informacionih tehnologija i veštačke inteligencije.

Živi organizmi sadrže u proseku 20 odsto ugljenika. Ugljenik (carboneum) je jedini element koji je u stanju da u današnjoj formi oblikuje život. Broj poznatih jedinjenja ugljenika je 10 i više puta veći od poznatih jedinjenja svih ostalih elemenata. Mehanizmi tokova i održanja nivoa ugljenika u prirodi su veoma fini i stalno nas podsećaju na biblijske slike: „I stvori Gospod Bog Čoveka od praha zemaljskoga” i „Prah si i u prah ćeš se vratiti”.

U prošlosti su velike kataklizme menjale tok evolucije. Sasvim je realno očekivanje da tako bude i ubuduće. Veoma je verovatno da će se povoljni uslovi vezani za tok ugljenika kroz prirodu nasilno narušiti, bilo čovekovim destruktivnim delovanjem, bilo kataklizmom izazvanom izvan Zemlje.

Velika kataklizma mogla bi da potpuno obesmisli sve napore i rezultate genomskog inženjerstva. Pored toga, genomsko inženjerstvo je pesimistično, reprodukcija unutar materije. Slabo zadovoljenje za večnu čovekovu težnju da se oslobodi robovanja produženju vrste u rodu i materiji. Čovek želi da postane androgin. Da bude bliži Bogu, ako ne i sam Bog.

Buduće civilizacije bi svoje bitisanjemogle zasnivati na silikonu (silicium). U Zemljinoj kori to je drugi element po zastupljenosti, odmah iza kiseonika.

Današnji računari i roboti sazdani su od silikona. Mogu sami da pretražuju dostupna znanja, da identifikuju otvorene probleme u nauci, da naprave plan istraživanja, potpuno samostalno da ih sprovedu, da iz dobijenih rezultata otkriju nova, dosad nepoznata znanja i da ih objave u časopisu. Pre nekoliko godina objavljeni su rezultati novih naučnih saznanja do kojih su potpuno samostalno došli roboti naučnici simbolično nazvani „Adam i Eva” (http://www.aber.ac.uk./en/cs/project/robotscientist).

Roboti su u stanju da prepoznaju, uče načine izražavanja i sami izražavaju emocije (http://www.sciencedaily.com/release/2010/08/100809094527.htm). Proteklih godina se u naučnim časopisima pojavljuju modeli transcedencije koji mogu da se ugrađuju u robote. Dakle, kreativnost, nova naučna saznanja i uvidi u nepoznato više nisu samo čovekova privilegaija.

Roboti opremljeni kreativnošću i transcedencijom u jednom trenutku će sigurno doći do zaključka o neophodnosti religije. Može se samo nagađati da li će njihovo religijsko ubeđenje biti slično čovekovom, da je na Božju sliku i priliku, ili će, možda, verovati da su svi oni od jedne Silikonske boginje stvoreni.

(Iz dodatka NIT - broj2)

Prof. dr Božidar Radenković

objavljeno: 16.06.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.