Ruski naučnici u inostranstvu

Izvor: Vostok.rs, 29.Jun.2011, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski naučnici u inostranstvu

29.06.2011. -

Ruski naučnici koji žive u inostranstvu ostaju ruski – deviza je drugog Kongresa sunarodnika, diplomaca ruskih univerziteta, koji žive u Rusiji i inostranstvu. Kongres će proteći od 29. juna do 1. jula u Kazanju. U njemu će učestvovati više od 500 naučnika.

Prvi kongres, koji je protekao pre godinu dana u Berlinu, pokazao je da je Rusima koji su otputovali iz Rusije i dalje zanimljivo stanje ruske nauke i oni osećaju želju da učestvuju u njoj. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << I forum pruža mogućnost naučnicima sa ruskim korenima da razgovaraju o aktualnim naučnim temama, razmatraju moguće zajedničke projkte, kao i da učestvuju u naučnim, tehnološkim i inovacionim programima Rusije. Za zemlju je to krajnje važno, govori zamenik ministra za obrazovanje i nauku Sergej Ivanec.

Istorijski ruska nauka ima zatvoreni karakter. Ova zatvorenost ne služi poslu, zato što ometa razmenu naučnih ideja i rezultata. Očigledno da će bez naučnih rezultata i obrazovnih tehnologija međunarodnog nivoa biti teško da se ostvare zadaci modernizacije koje je postavilo rukovodstvo zemlje. Ovo je najlakše uraditi preko sunarodnika, pošto oni znaju ruski, kao i osobenosti obrazovnih i naučnih sistema kako u Rusiji, tako i u stranim zemljama. Pred nama je zadatak da ih zainteresujemo za saradnju na međusobno korisnim uslovima.

To što ruski sunarodnici naučnici teže da se na neki način vrate u rođenu naučnu sredinu, poznato je. Već se mnogi međunarodni naučni projekti realizuju u Rusiji, rekao je direktor Moskovskog državnog fizičko-tehničkog instituta Nikolaj Kudrajvcev. Upravo na tom institutu školovao se ruski tvorac trećeg Pentijuma.

Vladimir Pentkovski je saradnik kompanije Intel, kod nas je završio, glavni inženjer procesora Pentijum 3. Sada na našem institutu on pravi kompjuterski klaster sa novom arhitekturom – specijalno za izračunavanja koja su potrebna, između ostalog, za pravljenje novih lekova. Ovaj rad podržava rukovodstvo kompanije Intel: njen potpredsednik je rekao da je to vrlo važan projekat za njih – napraviti na bazi našeg instituta ovaj kompjuter i odmah početi sa izračunavanjima. To je prvi korak za dalju saradnju.

Na internet-forumu konkresa je vrlo živo. Strani sunarodnici tamo svraćaju da vide srodne duše, da popričaju, pogledaju, a posle takvih razgovora rađaju se čitavi naučni projekti od svetskog značaja. Osim toga, oni osećaju da ih u Rusiji čekaju.

Izvor: Golos Rossii, © kollaž: «Golos Rossii»

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.