Ruski kosmonauti završili svemirsku šetnju koja je trajala više od 6 sati

Izvor: Vostok.rs, 23.Jun.2023, 01:38

Ruski kosmonauti završili svemirsku šetnju koja je trajala više od 6 sati

 
Ruski kosmonauti Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelin, koji je takođe dopisnik TASS-a na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), završili su svoju aktivnost izlaska u otvoreni svemir u četvrtak nešto pre ponoći, navodi se u direktnom prenosu ruske državne svemirske korporacije Roskosmos.
Kosmonauti su započeli šetnju svemirom otvaranjem otvora modula Poisk u 17:24 u četvrtak. Kosmonauti su se sa zadacima snašli brže nego što je planirano, provodeći šest sati i 23 minuta u svemiru. Tokom poduhvata, kosmonauti su na spoljnu površinu modula Zvezda postavili novi uređaj za brzi radio prenos (RSPI-M). Takođe su demontirali nekoliko komada naučne opreme iz spoljašnje školjke stanice, ponevši neke od njih sa sobom, a druge izbacivši iz stanice. Sergeju Prokopjevu, koji je nosio svemirsko odelo Orlan-MKS sa crvenim prugama, ovo je bila sedma šetnja svemirom u karijeri, a peta za Dmitrija Petelina, čije je odelo Orlan-MKS imalo plave pruge. Prokopjev i Petelin su završili misiju pre roka, iako je neke od uređaja bilo posebno teško demontirati. „Izgleda da je neko uradio zaista dobar posao kada ih je instalirao“, izjavio je Prokopjev u šali kada je propao njegov prvi pokušaj da otkači određene delove opreme sa stanice. Dok su se kosmonauti kretali po spoljnoj školjki modula Zvezda, bili su iznenađeni koliko je prljav. „Izgleda kao zaprljan lonac“, izjavio je Prokopjev. Pre ponovnog ulaska u svemirsku stanicu, Dmitrij Petelin je posebnim uređajem očistio spoljašnju površinu prozora u modulu Zvezda. Prethodne šetnje svemirom po ruskom kosmičkom programu odvijale su se u ranim jutarnjim časovima 19. aprila, uveče 4. maja i 12. maja uveče. Tokom tri izlaska, vazdušna komora i razmenjivač toplote prebačeni su u višenamenski laboratorijski modul Nauka i instalirani.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.