Rusi prave voz na nuklearni pogon

Izvor: Vesti-online.com, 02.Mar.2011, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi prave voz na nuklearni pogon

Rusija do kraja godine planira da napravi prvi voz na svetu na nuklearni pogon, najavio Valentin Gapanovič, zamenik predsednika Ruskih železnica (RZD).

Eksperimentalni prototip imaće 11 vagona koje će vući mala lokomotiva na nuklearni pogon. U početnom delu razvoja, voz će služiti samo kao naučni eksperiment. Na novoj generaciji pogona za vozove radiće Ruske železnice i Rosatom, Ruska državna kompanija za atomsku energiju.

"Video sam dizajn novog voza i sviđa >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << mi se. Podržavam originalnost Rosatomove ideje, posebno jer na inovativan način predstavlja razvoj korišćenja nuklearne energije“, objašnjava Gapanovič.

O ceni razvoja takvog transporta trenutno može samo da se nagađa, a ništa se još ne zna ni o bezbednosti voza.

Međutim, ovo nije prvi put da se spominje ideja o vozu na nuklearni pogon. Još 1956. godine, ministarstvo prevoza bivšeg SSSR-a najavilo je nuklearni pogon u vozovima, kao i mogućnost da lokomotive postanu potpuno autonomne, bez potrebe za električnom energijom ili klasičnim gorivom. Tada se planiralo da se takvi vozovi koriste u područjima polarnog kruga ili zabačenim delovima Sibira.

Jedna od prednosti nuklearnog voza je da se uz nekoliko izmena može koristiti kao mobilna nuklearna elektrana i tako snabdeti daleka industrijska postrojenje i naselja.

Još jedan zanimljiv ruski projekat je plutajuća nuklearna elektrana, na čemu se trenutno radi. Nosač reaktora porinut je prošle godine u Sankt Peterburgu. Plutajuća elektrana trebalo bi da bude odvučena do zabačene ruske arktičke regije Čukotke krajem 2011. godine kada će i početi s radom.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Rusi prave "nuklearni voz"

Izvor: Mondo, 03.Mar.2011, 03:46

Rusija do kraja godine planira da konstruiše prvi voz na svetu na nuklearni pogon, najavio je to Valentin Gapanovič, zamenik predsednika Ruskih železnica (RZD).

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.