Razotkriti tajne vasione

Izvor: Vostok.rs, 02.Jun.2011, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razotkriti tajne vasione

02.06.2011. -

Precizirati starost Vasione, utvrditi uzroke njenog ubrzanog širenja, odgonetnuti prirodu takozvane tamne energije - ruska nauka će dati svoj doprinos razotkrivanju ovih i mnogih drugih tajni. U Nižnjem Novgorodu pravi se jedinstvena laboratorija, koja će se baviti razradom superosetljivih predajnika, koji primaju signale iz kosmosa.

Laboratorija na Nižegorodskom državnom tehničkom univerzitetu biće formirana zahvaljujući programu vladinih grantova za >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << razvoj fundamentalne nauke. Pet miliona dolara namenjeno je kupovini opreme i izvođenju istraživanja. Radom će rukovoditi svetski poznati naučnik, profesor Čalmerskog univerziteta u Švedskoj Leonid Kuzmin. Pre 20 godina diplomac Fizičkog fakulteta Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov otputovao je iz Rusije. U tom trenutku u zemlji nije bilo uslova za istraživanja u oblasti nanoelektronike, kojom se on bavio. Sada profesor ima dvostruko državljanstvo. Zahvaljujući programu vladinih megagrantova, čiji cilj je da se vodeći naučnici uključe u rad na ruskim univerzitetima, Leonid Kuzmin sada se prilično često pojavljuje u Nižnjem Novgorodu.

U naučnim krugovima profesor je poznat kao glavni inovator supersoetljivih predajnika za merenje kosmičkog zračenja. Pretpostavlja se da će se upravo takvi uređaji koristiti za astronomske misije. Nižegorodska laboratorija baviće se pravljenjem elektronike za ove predajnike, govori Leonid Kuzmin.

Meriće se zračenje emitovano iz naše Vasione ubrzo posle Velikog praska. Ovo kosmičko prateće zračenje putovalo je 13.7 milijardi godina. Ipak mi mižemo da ga ulovimo i izmerimo. Preciziraće se starost Vasione, proučavaće se zagonetna pitanja tamne energije i materije. Pitanje koje šokira sve je zašto se naša Vasiona nalazi u stadijumu uzbrzanja ekspanzije? Dok sile koje odgovaraju za ovo ubzanje mi ne znamo. To je sramota za naše naučne krugove. Na sva ova pitanja pokušaćemo da odgovorimo.

Laboratorija je već lansirala jedinstveni kriostat. U njemu se za nekoliko sati temperatura spušta do apsolutne nule – to je skoro minus 270 stepeni Celzijusovih. Pri takvoj temperaturi lede se čak kristalne rešetke atoma. Zamrznuti merni uređaji stiču superosteljivost, što omogućava da se registruju vrlo slabi signali iz kosmosa.

Nova znanja će dopustiti da se rešavaju i zemaljski zadaci u novim oblastima telekomunikacija i sistema za obradu informacija, medicionsko-bioloških istraživanja i ispitivanja materijala.

Izvor: Golos Rossii

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.