Razgovor sa robotom zbunio naučnike: Zna šta je moral i smisao života

Izvor: Vesti-online.com, 01.Jul.2015, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razgovor sa robotom zbunio naučnike: Zna šta je moral i smisao života

Guglov robot, napredni tip takozvanog "čet bota", izneo je u zanimljivom razgovoru sa ljudima neke, kako ih naučnici ocenjuju, "uznemirujuće ocene".

"Čet bot” predstavlja jedan od najnovijih koraka u razvoju veštačke inteligencije. On zna da reaguje u razgovorima na osnovu primera iz "trening dijaloga".

Ovaj napredni "bot" ne samo da nudi već spremne odgovore, reagujući na pojedine reči, već može da formira nove odgovore u vidu svojih pitanja. To znači >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da su Guglovi naučnici dobili malo kreativniji "aparat", pa su mu postavili različita pitanja.

Odgovori su, kako procenjuju naučnici, impresivni, zabavni i uznemirujući. Na pitanje koja je svrha života, mašina odgovara da to znači "služiti većem dobru", a da je cilj "živeti zauvek". Na pitanje koja je svha umiranja, napredni "čet bot" odgovara konstatacijom da je važno "imati život".

Na pitanje robotu/mašini: “Gde se sada nalazi”, usledio je odgovor: “Ja sam u sredini/na pola puta”. Mašina je dala interesantan odgovor na pitanje “Šta je to emocija”. "Ne znam", lakonski je odgovorio "čet-bot".Kada je postavljeno pitanje: “Šta je nemoralno”, mašina je dala iznenađujući odgovor: "Činjenica da imate dete". Kada je upitana: “Šta je moral”, Guglova mašina odgovara da je to ono "što ovlašćuje čovečanstvo i što jeste intelektualna suština".

On je pozitivno govorio o osnivaču Majkrosofta Bilu Gejtsu i nazvao ga "dobrim čovekom".

Naučnike ohrabruje to što se novi model veštačke inteligencije može setiti činjenica, što razume kontekst i obavlja uobičajeno rezonovanje. Ono zbog čega naučnici nisu srećni je to što novi da model daje samo jednostavne, kratke, a ponekad i nezadovoljavajuće odgovore na pitanja.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.