Izvor: Politika, 27.Feb.2011, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razglednica za vanzemaljce

Buduća poruka bićima s neke daleke planete mora da ispuni četiri uslova: da bude kratka, u digitalnom obliku, poslata radio- -talasima (ili sličnim načinom) i da sadrži matematičke i naučne (ili kulturne) odrednice

Kako biste sročili poruku biću s neke daleke planete? Koje biste znake upotrebili? Šta biste napisali? Nedavno je procenjeno da samo u Mlečnom putu ima gotovo 50 milijardi planeta!

Dve neobične dopisnice, ispisane na okruglim pozlaćenim bakarnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pločicama, poslate su još 1997. i još nikome nisu uručene. Ubačene su u dve letelice, „Vojadžer (putnik) 1” i „Vojadžer 2”, koje su blizu same granice Sunčevog sistema (prva je, možda, prešla zamišljenu među). I sada plutaju kosmičkim prostranstvom kao svojevrsne boce na moru. Kakve pozdrave nose neznanim vanzemaljcima?

Nacrtani su muškarac i žena, položaj planete u Sunčevoj porodici i slični znaci po kojima bi „kosmički namernici” trebalo da nas otkriju. Snimljene su slike i zvuci koji odražavaju kulturno bogatstvo Zemlje i pozdravi na 55 jezika. Naučnom odboru za odabiranje poruka predsedavao je slavni Karl Sagan koji je u međuvremenu preminuo. Kosmička dopisnica Beskrajno usamljeni čovek na „zrnu peska” koje se zove Zemlja kasnije se nekoliko puta oglasio u nadi da će ga neko čuti.

Godine 1999, 2001, 2003. i 2008. poslao je četiri „svemirska telegrama” (pretočena u radio signale) najbližim zvezdama (od 20 do 69 svetlosnih godina daleko) iz opservatorije Jevpatorija (Ukrajina).  (Svetlosna godina je rastojanje koje svetlost, putujući brzinom od oko 300.000 kilometara u sekundi, prevali za godinu dana, a to je oko 9.600 milijardi kilometara.)

Odgovor nikada nije stigao. Trojica uglednih „lovaca na vanzemaljce” su, međutim, minulih dana predložili novi pristup u dopisivanju: sve što se napiše moralo bi, najpre, da se proveri među stanovnicima naše planete. Stoga svaka „kosmička poslanica” treba da bude ispisana u saglasju sa ustanovljenim pravilima (protokol) i okačena na veb-sajtu na Internetu da bi znatiželjni dostavili svoja zapažanja.

Drugim rečima, pre nego što se nešto kaže vanzemaljcima, valja da bude razumljivo ljudima. Iz toga će proisteći savršena „kosmička dopisnica”. U svim dosadašnjim traganjima za vanzemaljskom inteligencijom (SETI) u proteklih pet decenija težilo se da se oslušne ma čije udaljeno dozivanje, pretežno u okviru postojećih kosmičkih posmatranja. U isto vreme, „braću po razumu” su samo nekoliko puta dozivala. I što je najzanimljivije: sva obraćanja bila su suviše zapetljana i ljudski obojena da bi imala ikakvog smisla za druge veoma napredne civilizacije.

Jednostavna zamisao Prvi poziv iz opservatorije Aresibo (Portoriko) 1974, usmeren ka zvezdanom jatu udaljenom 25.000 svetlosnih godina, uključio je čoveka nacrtanog u niskoj rezoluciji (oštrina), jednu desetinku napisanu u obliku razlomka (1/10) i snimak samog radio- teleskopa koji je, po svemu sudeći, govorio: Odavde vas zovemo! Više je ličio na dečji crtež nego na ozbiljnu poruku. I potonja četiri iz Ukrajine podsećala su na brbljanje za koje vanzemaljci, verovatno, nemaju oči i uši. Svemirsko dopisivanje, kao što vidite, nije nimalo jednostavno.

Otuda najnovija ponuda trojice astronoma, obelodanjena u uglednom naučnom časopisu „Spejs polisi”, da se izbegne postojeća zbrka. Hoće li to uvećati izglede da nas neko čuje?

Protokol bi morao da ispuni sledeće zahteve: dužina poruke (najpoželjnije je da bude kratka), postupak šifrovanja (verovatno je najbolji binarni), način slanja (radio ili neka druga frekvencija) i vrsta sadržaja (matematika i nauka ili ljudska kultura). U svakom slučaju, suštinska zamisao treba da ostane jednostavna. Zašto? Zato da bi je što više mogućih primalaca razumelo.

Načinjen je, dakle, prvi korak: objava naučnog članka. Sledeći podrazumeva ustanovljenje stručnog odbora, sastavljenog od uglednih naučnika, stručnjaka za komunikacije, filozofa i ostalih znalaca. I kada poruka bude osmišljena, preostaje samo da se pošalje.

Stanko Stojiljković

objavljeno: 27.02.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.