Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Maj.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radijum 226 bezbedno uskladišten u "Vinči"

BEOGRAD - Otpadni materijal radijum 226 jutros je prenet iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Instituta za medicinu rada "Dr Dragomir Karajović" i iz NIS Naftagasa Novi Sad u Institut za nuklearne nauke "Vinča", gde je bezbedno uskladišten, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

U saopštenju se navodi da je tom akcijom grad Beograd oslobođen, posle dužeg niza godina, opasnog otpadnog izvora radioaktivnog zračenja radijuma 226, i navodi da su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << neki od tih izvora jonizujućeg zračenja stajali u centru grada više od 40 godina.

Radijum 226 koristi se u nuklearnoj medicini, a ima i industrijsku primenu, a njegovim prenosom uspešno je završena akcija u kojoj su učestvovali Ministarstvo nauke, Ministarstvo zaštite životne sredine, Institut "Vinča" i Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Pakovanje i transport radijuma obavila je mađarska firma "Izotop", koju je za ovaj posao odabrala Međunarodna agencija za atomsku energiju, a integralna podrška Ministarstva unutrašnjih poslova je u potpunosti ispoštovana prilikom transporta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.