RT: Ruski naučnici otkrili novu vrstu dinosaurusa - sibirski titan

Izvor: Vostok.rs, 14.Jan.2018, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Ruski naučnici otkrili novu vrstu dinosaurusa - sibirski titan

Izvor: Vostok / RT

Ruski naučnici su predstavili novu vrstu dinosaurusa koja je živela u Sibiru pre 120 miliona godina, nazvavši je "sibirski titan". Ogromna životinja sa dugim vratom i repom je druga životinja ove vrste otkrivena na teritoriji Rusije.

Paleontolozi sa Tomskog državnog univerziteta zajedno sa svojim kolegama sa Univerziteta u Sankt Peterburgu identifikovali su prethodno nepoznatu vrstu dinosaura na osnovu fosilnih ostataka na litici u Kemerovskom regionu. Fragmenti zuba, pršljenova i drugih kostiju pomogli su istraživačima da otkriju da pronađeni ostaci pripadaju novoj vrsti dinosaurusa.


foto: © tsu.ru

Stvorenje je imalo dugačak vrat i jak rep. Moglo je narasti do 12 metara i biti teško skoro deset tona. Uprkos svojoj izuzetnoj veličini, naučnici su primetili da zver nije bila najveća u grupi velikih biljojeda - sauropoda. Ipak, stvorenje je zvanično nazvano kao "sibirski titan" zbog područja u kojem je bilo nastanjeno i rebara raspoređenih u obliku zvezda, navodi se u saopštenju ova dva univerziteta.


foto: © tsu.ru

Prethodno otkriveni nepoznati fosilni ostaci 2008. godine, trebali su biti izvađeni iz stene na litici u blizini sela Šestakovo.

Opremljeni opremom za penjanje, istraživači su morali pažljivo iskopavati kosti sa stene na visini od četiri metra.

"Sibirski titan" je drugi sauropod otkriven i indentifikovan u Rusiji nakon otkrića tengrisaurusa 2017. godine.



Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.