RT: Misteriozni magnetni impulsi i mogući dokazi postojanja podzemnih voda na Marsu

Izvor: Vostok.rs, 21.Sep.2019, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Misteriozni magnetni impulsi i mogući dokazi postojanja podzemnih voda na Marsu

Mars možda krije vodu duboko ispod svoje površine, otkrio je NASA-in modul "Insajt", a magnetno polje planete ima svoj život, pulsirajući u ponoćnim udarima na način koji je potpuno različit od svega što se nalazi na Zemlji. Na Marsu bi moglo biti tečne vode - na desetine kilometara unutar planete, prema magnetnim merenjima modula, koji istražuje Mars od sletanja u novembru. Čini se da magnetometar sonde registruje električno provodljivi sloj do 62 milje ispod površine, nešto slično kao što se voda duboko u Zemlji otkriva pomoću korištenja magnetometra.
Nažalost za koloniste Marsa željne saznanja da li zaista ima vode, modul može da buši samo 16 stopa ispod površine, ostavljajući potencijalnu oazu nedokučivom. U drugom intrigantnom otkriću, prema merenjima, magnetno polje crvene planete misteriozno vijuga u ponoć, te je utvrđeno da je polje 20 puta jače od onoga što je zabeleženo na osnovu prethodnih orbitalnih merenja, a impulsi traju dva sata. Naučnici sumnjaju da izbočina u slaboj magnetnoj ovojnici koja okružuje planetu "čupa" površinsko magnetno polje te prouzrokuje jeziva pulsiranja svake noći u ponoć. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.