Predsednik Slovačke akademije nauka u SANU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2010, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Slovačke akademije nauka u SANU

BEOGRAD - Predsednik Slovačke akademije nauka (SAN) prof. dr Jaromir Pastorek bio je danas gost Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i tom prilikom razgovarao sa članovima predsedništva SANU i održao predavanje o organizaciji i položaju slovačke akademije.

Potpredsednik SANU Ljubiša Rakić rekao je da će razgovori doprineti egzaktnijoj saradnji dve akademije i najavio predavanje Pastoreka (53) koji je na funkciju predsednika SAN izabran prošle godine. Jedan od vodećih virusologa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Evrope, on ima više od 100 objavljenih radova u naučnim časopisima, citiran je 3243 puta, bio je predavač po pozivu na 10 univerziteta u svetu i ima više patenata primenjenih u virusologiji.

U prisustvu rukovodstva SANU, na čelu sa predsednikom, akademikom Nikolom Hajdinom, među kojima je bio i slovački ambasador Igor Furdik, Pastorek je rekao da slovačku akademiju čine tri dela: u prvom su tehničke nauke, fizika i matematika, u drugom hemija i životna sredina, a u trećem društvene nauke, pravo i ekonomija.

Sa svoja 52 istraživačka instituta ona je potpuno samostalna u radu, nezavisna od Univerziteta i Ministarstva obrazovanja i svaki od instituta sa direktorom na čelu je, takođe, samostalan u radu, rekao je Pastorek.

Slovačka spada u zemlje EU u kojima se najmanje izdvaja u nauku, a predsednik SAN je ocenio da je, posebno u vreme ekonomske krize, teško promeniti takvu politiku.

Na tabeli koju je pokazao Pastorek, Slovačka je, uz Rumuniju, na dnu lestvice sa izdvajanjem 0,46 odsto nacionalnog dohotka za nauku, za razliku od proseka u 27 zemalja EU koji se kreće oko 1,5 procenata. Najviše izdvajaju Finska i Švedska- oko 3,5 odsto nacionalnog dohotka.

On smatra da mogućnosti leže u kombinaciji sa ulaganjima privatnog sektora zainteresovanog za nauku i njenu praktičnu primenu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.