Preci Amerikanaca starosedelaca rođeni u Sibiru

Izvor: Vostok.rs, 16.Dec.2013, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preci Amerikanaca starosedelaca rođeni u Sibiru

16.12.2013. -

Ameriički starosedeoci su poreklom iz Sibira. Međunarodna istraživačka grupa u čiji sastav su ušli ruski naučnici, proučila je gen drevnih stanovnika Sibira. Na kraju su dobijeni novi podaci o ranim etapama osvajanja raznih kontinenata, između ostalog Amerike. Ispostavilo se da su najbliži drevnim Sibircima od savremenih naroda indijanci Karitiana. Do sada DNK američkih starosedelaca do 38% čine geni stanovnika Sibira.

Da se odrede praroditelji Amerikanaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << pomogao je dečak koji je živeo pre 240 vekova na obali Bajkala. Njegovi dobro očuvani ostaci čuvaju se u Ruskom državnom Ermitažu u Sankt-Peterburgu. Međunarodna grupa naučnika iz Rusije, Velike Britanije, Danske, SAD i Švajcarske je izvela dešifrovanje DNK mladog Sibirca iz Ledenog doba. O tome kako je vršeno istraživanje za Glas Rusije govorila je učesnik eksperimenta, šef laboratorije molekularne genetike čoveka Instituta za biohemiju i genetiku Ufimskog Naučnog centra RAN, doktor biologije, akademik Elza Husnutdinova.

- Bili su uzeti obrasci koji pripadaju maloletnoj osobi sa gornjeg paleolitskog staništa u Irkutskoj bolasti. Iz ovog uzorka kostiju izdvojen je DNK. Njegovo svestrano proučavanje je omogućilo da se zaključi da su u formiranju genetike savremenih američkih starosedelaca učestvovale dve populacije Starog Sveta. Jedna od njih je srodna savremenim predstavnicima Istočne Azije, druga pripada stanovništvu Sibira, srodnom savremenim predstavnicima Zapade Evroazije. Mada pre toga poreklo američkih starosedelaca vezivalo se samo za Istočnu Aziju. O zapadnoevroazijskoj komponenti nikada se nije govorilo.

Tako ispada da se prvo naseljavanje Amerike od strane evropljana desilo ne posle Kolumbovog otkrića kontinenta, već na desetine vekova ranije. Savremena nauka omogućava da se tačnije rekonstruiše put migracije drevnih ljudi, ističe šef Laboratorije za molekularnu genetiku naslednih bolesti Instituta za molekularnu genetiku RAN Petar Slominski.

- 120. savremeni čovek je nastao u Africi. Zatim je izašao preko regiona aktualnog Crvenog mora, prošao preko današnje prednje Azije, tačnije preko teritorije savremene Turske. Dale raznim putevima bilo je nekoliko talasa naseljavanja. Jedan je naselio savremenu Indiju, krenuo južnije od Kavkaza. Drugi je naselio Sibir i obalu Sredozemnog i Crnog mora, zatim se putio severnije od savremenog Kavkaza. Od ovog talasa je postoja ogranak koji je krenuo u Evropu. Mogu da se razmatraju detalji ove maršrute, ali opšta shema se više neće menjati.

Uspešan primer međunarodne naučne saradnje u sferi genetike treba da se nastavi. Sada je vrlo zanimljivo i nedovoljno proučeno pitanje porekla rasa. Bez obzira na to što ovu temu naučnici moraju da dotiču oprezno – iz razloga politkorektnosti – ona se ne može zaobići. Makar zato što je rasna geneza u stanju da razjasni nijanse adaptacije ljudskih popučacija raznim uslovima egzistiranja u mnogobrojnim klimatskim zonama naše planete.

Natalija Kovalenko,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.