Posle sedam meseci X-37B sleteo na zemlju

Izvor: Politika, 03.Dec.2010, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle sedam meseci X-37B sleteo na zemlju

VANDENBERG - Bespilotna svemirskla letelica X-37B koju je Ratno vazduhoplovstvo SAD držalo u tajnosti, vratila se danas na Zemlju posle sedam meseci u orbiti, na poverljivoj misiji.

Nalik spejs šatlu, ali znatno manji od njega, X-37b je lansiran raketom Atlas 5 u aprilu iz Kejp Kanaverala na Floridi, a sleteo je u bazu Vandeberg u Kaliforniji, rekao je potparol vojske.

Letilica koju je napravio Boing poznata i kao orbitalno test-vozilo prvenstveno je koristila NASA pre nego >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << što je ušla u sastav Ratnog vazduhoplovstva SAD.

Vazduhoplovstvo je saopštilo da letilica nije nosila sa sobom nikakvu dodatnu opremu i da je osnovna namera leta bilo testiranje. „Vrlo smo zadovoljni završenim programom koji je ispunio sve svoje ciljeve u orbiti” rekao je direktor programa potpukovnik Troj Gis.

„Današnje sletanje je kulminacija uspešne misije na kojoj je sarađivalo više jedinica vazduhoplovstva” dodao je Gis.

Ipak konačna svrha X-37B i detalji o njoj bili su čuvani u tajnosti. Stručnjaci smatraju da je svemirska letilica namenjena razvoju sistema i oružja.

Letilica je prošla dug i skup put razvoja od NASA do Pentagonovog razvojnog odeljenja pa do vazduhoplovne jedinice za brza dejstva. Stotine miliona dolara do sada je uloženo u njen razvoj.

X-37B je značajno manja i pokretljivija od spejs šatla. Teška je 5 tona, a dugačka 9 metara sa rasponom krila od oko 5 metara.

Beta

objavljeno: 03.12.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.