Planeta Zemlja se guši od gasova koji izazivaju efekat staklenika

Izvor: Vostok.rs, 18.Nov.2012, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Planeta Zemlja se guši od gasova koji izazivaju efekat staklenika

18.11.2012. -

Rekordno zagađivanje atmosfere Zemlje šokiralo je naučnike. U Nemačkoj su objavljeni rezultati istraživanja eksperata Instituta izvora energije, koji se obnavljaju. Prema tom dokumentu, sadržina u atmosferi gasova, koji izazivaju efekat staklenika, i dalje se povećava.

Nemački naučnici su fiksirali rekordni nivo industrijskih emisija takvih gasova tokom čitavog perioda posmatranja. 2011. godine je u atmosferu Zemlje dospelo više od 37 milijardi tona >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ugljendioksida, koji klimatolozi smatraju glavnim uzrokom promena klime na planeti. Oko četvrtine svetskih emisija vrši Kina. Dalje slede SAD i Iran. Rusija, prema procenama eksperata, beleži tendenciju smanjenja emisija.

Ekspert Instituta privrednog prognoziranja RAN Boris Porfirjev objašnjava to time, što je u ruskoj ekonomiji došlo do strukturalnih prgomena, bile su usvojene mere povećanja energetske efikasnosti industrijskih proizvodnji.

- Jako smanjivanje emisija je 1990-ih godina bilo posledica ekonomske krize, međutim, posle 2000. godine ruska ekonomija je rasla. Rasle su i emisije. Pri tome je prosečni godišnji tempo rasta emisija iznosio otprilike 0,8 do 0,85 odsto godišnje, dok je ekonomija rasla za otprilike 4 odsto godišnje. To su važni rezultati strukturalnih promena, do kojih je došlo poslednjih 20 godina na račun grana, koje traže manje energije. Istraživanje nemačkih naučnika je bilo objavljeno uoči redovne 18. Konferencije UN za probleme globalne promene klime. Ona će biti održana od 26. novembra do 7. decembra u glavnom gradu Katara Dohi. Pretpostavlja se, da će ta konferencija razraditi novi sporazum o očuvanju klime na Zemlji. Dokument će zameniti Kjotski protokol, čiji rok delovanja ističe ove godine.

Kritičari Kjota su ponovo istakli neefikasnost tog sporazuma. Nije pošlo za rukom da se smanje emisije gasova, koji izazivaju efekat staklenika. Naprotiv, one su porasle dvostruko u odnosu na 1990-e godine. Zaštitnici prirode ističu da Kjotskom protokolu niko nije stavio superzadatke. Osnovni zadatak je bio da se skrene pažnja svetske javnosti na problem klime na Zemlji, - kaže ekspert Ruskog saveza industrijelaca i preduzimača Mihail Julkin.

- Ne može da se tvrdi da pokušaj nije uspeo. Ipak su razvijene zemlje uglavnom ispunile preuzete obaveze – smanjenje za 5 odsto emisija u odnosu na nivo 1990. godine. Emisije su smanjene u tom delu sveta. Druga je stvar, što su one porasle u tom delu sveta, koji nije imao obaveze. Ja bih istakao da u okviru mehanizama čistog razvoja za zemlje u razvoju je registrovano oko 4 hiljade projekata. To znači da milijarda tona ugljendioksida nije dospelo u atmosferu. Mislim da je to dobar rezultat.

«Zeleni» projekti, usmereni na smanjenje emisija u atmosferu industrijskih gasova, rade i u Rusiji. Oni su usmerni na utilizaciju popratnog gasa, na implementaciju novih tehnologija, korišćenje biološkog goriva.

Rusija, a pored nje Japan, Kanada i niz drugih zemalja, donele su odluku da ne učestvuju u drugom periodu Kjotskog sporazuma. I to, pre svega zato, što takvi industrijski džinovi kao što su Kina i SAD, nisu u njemu ni učestvovali. Međutim, to ne znači da Rusija odustaje od svojih obaveza prelaza na niskougljenički put razvoja, kaže predstavnik Ministarstva ekonomskog razvoja Oleg Plužnikov.

- U vladi Rusije se danas razmatra varijanta usvajanja unutrašnih obaveza ograničenja emisija za 25 odsto u odnosu na nivo 1990-e godine. Tu smo ispred EU. Nadam se, EU će sledeti naš primer. Takođe se nadam da ukoliko u Dohi takav cilj ako ne bude potvrđen, onda će biti bar usklađen. Važno je da Rusija istupa sa aktivnim stavom.

Rusija je zainteresovana da novi klimatski sporazum obuhvati maksimalni broj zemalja-učesnica, - istakao je ekspert.

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.