Otvoren 39. međunarodni Skup Slavista

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2009, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren 39. međunarodni Skup Slavista

BEOGRAD - Na Filološkom fakultetu u Beogradu danas je otvoren tradicionalni Skup slavista na kome će do 20. septembra učestvovati 48 studenata srpskog jezika iz 16 zemalja Evrope.

Pozdravljajući goste i učesnike, predsednica Međunarodnog slavističkog centra (MSC) , organizatora skupa, Zlata Bojović podsetila je da su oni 39. generacija stranih studenata srpskog jezika koja dolazi na seminar.

"Osnovni san svakog studenta stranog jezika je da na licu mesta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << može da upozna istoriju, kulturu i običaje naroda čiji jezik uči", rekla je ona, napomenuvši da će se jednoga dana, kao stručnjaci za srbistiku, naći u ulozi profesora, lektora, prevodilaca, diplomata, novinara, turističkih poslenika...

Kultura i jezik

"Nastojaćemo da vam omogućimo da naučite što više iz jezika i kulture Srba, ali i da postanete naši prijatelji", rekla je Bojović, ističući da je Srbija svesna velike koristi koju ima od onih koji su se opredelili da studiraju naš jezik.

Ona je napomenula da ovaj skup predstavlja uvod u obeležavanje jubileja, četiri decenije postojanja MSC, jednog od nasjatrijih centara tog tipa, koji je svake godine organizator skupa slavista. Na seminar su i ove godine došli odabrani, najbolji studenti na katedrama za srpski jezik. To, kao i ozbiljan progran seminara su razlog što je po ocenama koje stižu iz sveta, skup slavista visoko cenjen, dodala je ona.

Ovogodišnji program seminara je prilagođen nivou znanja polaznika i obuhvata svakodnevna predavanja iz srpskog jezika, ona o našoj kulturi, kao i lektorska i konverzacijska vežbanja, za šta su pripremljeni i specijalni udžbenici.

Goste je pozdravila i prorektor Beogradskog univerziteta Neda Bokan, upoznavši ih sa osnvnim podacima o našem univerzitetu na kome je Filozofski deo porodice od 31 fakulteta.

"Svako učenje stranog jezika je i učenje o istoriji i kulturi jednog naroda", rekla je ona, izrazivši nadu da će objektivnost kao jedna od osnovnih odlika studentske populacije, krasiti i polaznike seminara kada ono što budu ovde naučili o Srbiji i Srbima budu prenosili na okolinu gde žive.

Bokan je napomenula da shodno ekonomskim mogućnostima država Srbija podstiče učenje srpskog jezika u inostranstvu, svesna koliko je to značajno, i izrazila nadu da će ubuduće biti u mogućnosti da na seminar dođe još više studenata iz sveta.

Studentima su uspešan rad i da ponesu najlepše utiske iz Srbije poželeli i prodekan za nastavu Filološkog fakulteta Petar Bunjak i pomoćnica ministra prosvete Vesna Fila, koja je konstatovala da je prošle godine od 89 stranih studenata 69 bilo na Filološkom fakultetu.

Na skupu će učestvovaće studenti sa univerziteta u Austriji, Belorusiji, Bugarskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Mađarskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Rumuniji, Rusiji, Sloveniji, Ukrajini, Francuskoj, Češkoj, Makedoniji i Španiji.

Za vreme tronedeljnog boravka u Srbiji za studente slavistike biće organizovana predavanja iz srpskog jezika, književnosti i kulture, fakultativni kursevi iz savremenog srpskog jezika i savremene srpske književnosti, kao i kurs narodnih pesama i igara.

Važan deo nastave biće svakodnevna lektorska vežbanja i dodatni časovi konverzacije, na kojima će strani studenti usavršiti svoje znanje srpskog jezika.

Posete muzejima

Učesnici skupa će tokom boravka u Beogradu posetiti više naučnih i kulturnih institucija - Etnografski muzej, Vojni muzej, Muzej Srpske pravoslavne crkve, Muzej Vuka i Dositeja, Muzej Nikole Tesle i Muzej Jugoslovenske kinoteke.

U okviru stručnih izleta polaznici Skupa slavista imaće priliku da se upoznaju sa nizom kulturno-istorijskih spomenika.

Planiran je obilazak niza kulturno-istorijskih spomenika među kojima su i manastiri Manasija, Tronoša, Slanci, Rakovicae, grada Valjeva, Brankovine i Tršića, a u program boravka uključen je i jedan sportski dan na Adi.

Održavanje Skupa slavista pomoglo je Ministarstvo prosvete, Ministarstvo za dijasporu, Skupština grada Beograda, Društvo "Sveti Sava", Zadužbina Desanke Maksimović i Dositejeva zadužbina, uz veliko angažovanje Filološkog fakulteta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.