Otkrivene planete iste kao Zemlja

Izvor: Vesti-online.com, 20.Dec.2011, 23:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivene planete iste kao Zemlja

Astronomi su otkrili prve planete veličine Zemlje, u orbiti zvezde slične našem Suncu.

Na ove dve planete u dalekoj prošlosti možda je bio moguć život, a na jednoj od njih vladali su slični uslovi kao na Zemlji, navode istraživači Harvard-Smitsonijan centra za Astrofiziku u Kembridžu.

Oni smatraju da je ovo najvažnije otkriće planeta izvan našeg Sunčevog sistema, prenosi Bi-Bi-Si. Detalji o otkriću objavljeni su u žurnalu "Priroda".

Vođa projekta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << doktor Fransoa Fresin, kaže da je ovo otkriće početak "nove ere" otkrivanja velikog broja planeta sličnih našoj. Naučnici smatraju da su obe planete sada suviše vruće da bi na njima bio moguć život.

Doktor Fresin kaže da su ove planete nekada bile udaljenije od svoje zvezde i dovoljno hladne da bi na njihovoj površini mogla da postoji voda u tečnom stanju, što je neophodan uslov za život.

"Veća od ove dve planete možda je u prošlosti bila Zemljin blizanac. Iste je veličine kao Zemlja, a u prošlosti je mogla da ima istu temperaturu", rekao je Fresin.

Jedna od dve planete, koja je dobila ime Kepler 20f, skoro je potpuno iste veličine kao Zemlja, dok je druga, Kepler 20e nešto manja i bliža svojoj zvezdi.

Obe planete naprave krug oko svoje zvezde znatno brže nego Zemlja oko Sunca. Kepleru 20e je za pun krug potrebno samo šest dana, a Kpeler 20f pređe svoju orbitu za 20 dana.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.