Izvor: RTS, 01.Jul.2023, 11:42

Брнабић на Видовданском сабору српске дијаспоре: Oгромна жеља да свима који желе да се врате то омогућимо

У Дому Народне скупштине почео je Видовдански сабор српске дијаспоре у присуству премијерке Ане Брнабић, која је поручила да је дијаспора веома важна за нашу земљу и да ће им држава омогућити да се врате или да инвестирају у Србију ако то желе.
Ана >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Брнабић је казала да јој је велика част што је на скупу са својим сународницима. Истакла је да Влада Србије има три различита тела која раде са дијаспором, што најбоље потврђује колико је дијаспора нашој земљи важна.

"Ми смо се овде окупили први пут након 10 година и огромна нам је жеља да свима вама који желите да се вратите то омогућимо, као и да вам омогућимо да инвестирате у земљу ако желите, али и да чујемо све ваше идеје које имате ", казала је Брнабићева.
Сабор организује Министарство без портфеља задужено за координацију активности и мера у области односа с дијаспором.
На Сабору који траје данас и сутра учествује више од 250 представника удружења и организација које окупљају српску дијаспору широм света, као и представници Срба из земаља региона.
Делегати из расејања ће говорити о Закону о дијаспори и Србима у региону, о привреди и култури наших људи у свету и у матици, а на дневном реду је и Стратегија очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре, као и многе друге теме.
Сабор је почео интонирањем химне, а учесницима се прво обратио министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа с дијаспором Ђорђе Милићевић и министар спољних послова Ивица Дачић.
Дачић је казао да је јако важно да дијаспора сарађује са матицом.
"Србија има огромно поштовање за напор дијаспоре да сарађује са матицом. Да знате ви никада овде нећете бити гости и Србија ће увек бити ваш заступник. јер то није само наша законска већ и морална обавеза", поручио је Дачић представницима дијаспоре.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.