Nobelovci za prodor u medicini

Izvor: Vostok.rs, 21.Sep.2011, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nobelovci za prodor u medicini

21.09.2011. -

Održan je skup Nobelovaca u Sankt-Peterburgu u okviru međunarodnog naučnog foruma Fiziologija i medicina 21. veka. Takvi se skupovi održavaju od 2003. godine. Komentar našeg peterburškog dopisnika Anatolija Novoselova.

Sankt-Peterburški naučni forum je značajan događaj. U tom gradu se svake godine okupljaju naučnici iz mnogih zemalja da bi razmotrili globalne probleme razvoja čovečanstva i puteve razvoja nauke. 2011. godine je forum posvećen savremenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << problemima i tendencijama fiziologije i medicine. Među temama su bioinformatika, sistemska biologija i njihova integracija u klasičnu medicinu, novi prilazi lečenju oblenja, a čak i kao da je uzeta iz romana-fentezi predvidljiva medicina.

Nobelovce je pozvao u Peterburg njihov ruski kolega Žores Alferov. Negovom pozivu su se odazvali eminentni naučnici iz SAD, Izraela i drugih zemalja. Osim toga, u grad na Nevi su došli vodeći ruski i strani stručnjaci iz oblasti medicine, hemije i fizike. Predstavnici prirodnih nauka imaju velike mogućnosti za plodnu saradnju, - uveren je potpredsednik RAN Žores Alferov.

Danas su najkarakterističnija osobina razvoja inače nauke, a naročito fundamentalne medicine i fiziologije međudisciplinska istraživanja, saradnja predstavnika različitih oblasti. Obim pristupačnih informacija u svakoj od njih, u odnosu na protekli vek, porastao je višestruko. To otvara ogromne mogućnosti za pravi prodor u svim sferama medicine. Istovremeno ljudski mozak nije u stanju da obradi te informacije, zato je savremenu medicinu nemoguće zamisliti bez spoja sa visokim tehnologijama, - ističe izvršni direktor klastera medicinskih tehnologija inovacionog centra Skolkovo u Podmoskovlju Igor Gorjanjin.

Biomedicinske tehnologije su nauka 21. veka. Danas postoje svi preduslovi za prodor u shvatanju kako treba lečiti obolenja, da bi čovek živeo duže. Do prodora u nauci dolazzi onda, kada postoje tehnologije, koje pomažu naučnicima da prikupe kvalitetne informacije. Čak ni genijalni mozak ne može da obradi obim pristupačnih danas informacija. Svaki minut se pojavi dva nova članka, posvećena biomedicini. Zato su potrebne kompjuterske tehnologije.

Organizatori foruma su se potrudili da bi u naučnim diskusijama učestvovalo što više ljudi. Studenti najvećih peterburških visokih škola su mogli da prate direktan prenos sednice foruma Nauka i društvo. Kopredsdenik Konsultativnog naučnog saveta inovacionog centra Skolkovo, Nobelovac iz oblasti hemije Rodžer Kornberg će imati susret sa studentima i mladim naučnicima. Petodnevni program opširnog međunarodnog naučnog foruma će biti završen upoznavanjem učesnika sa znamenitostima i kulturnim životom grada na Nevi.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.