Ne samo deklaracije

Izvor: Vostok.rs, 03.Jun.2011, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne samo deklaracije

03.06.2011. -

Austrijski naučnici i biznismeni zainteresovani su za učešće u projektu Skolkovo. U toku nedavne posete austrijskog predsednika Rusiji bila je potpisana deklaracija o partnerstvu. Ovaj dokument treba da proširi mogućnosti stručnjaka iz Austrije za rad u podmoskovskom inovacionom gradu. On će takođe privući dodatnu pažnju investitora za projekte ruskih naučnika koji rado i uspešno predstavljaju svoje ideje u Beču.

Predstavništvo RAN otvoreno pre tri >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << godine u prestonici Austrije doživljava preporod. Startom projekta Skolkovo bečki ofis RAN postao je diskusiona i prezentaciona platforma za najsmelije inovacione projekte ruskih naučnika. Posebnu ulogu odigrala je činjenica da je predstavništvo formirano zajedno sa trgovinskim prestavništvom Rusije, govori potpredsednik RAN Sergej Aldošin.

Predstavništvo se ne bavi samo fabričkim problemima, već i pitanjima komercijalizacije svih inovacija RAN. Faktički preko njega radimo sa Austrijom, i već smo učestvovali u nekoliko projekata. Između ostalog, na stvaranju tehnološke platforme za razvoj saradnje ne samo sa Austrijom, već i sa njenim susedima. Takođe smo se dogovorili sa trgovinskim predstavništvom da ćemo napraviti stalnu postavku, za početak Ruske akademije nauka. Ali tamo mogu da budu razrade ne samo RAN, već i drugih instituta.

U predstavništvu RAN u Beču već je formirana velika baza perspektivnih projekata, čiji autori su spremni na dijalog sa investitorima. Razvojem i punopravnim pokretanjem inovacionog i istraživačkog centra u Skolkovu broj takvih projekata verovatno će se uvećati. U planovima RAN je da pretvori austrijski ofis u pravi međunarodni inovacioni cetar, govori Sergej Aldošin.

Akademija nauka potpisala je sporazum o saradnji sa fondom Skolkovo. U njegovom okviru već je 41 insitut potpisao memorandum o sradnji direktno sa fondom. Dogovorili smo se da uskoro napravimo radnu grupu i da započnemo odabir onih projekata koji bi mogli da budu realizovani u Skolkovu.

U uspešnu budućnost inovacionog centra u Beču ne sumnjaju: saradnja između Rusije i Austrije stalno se proširuje. Strane su postavile zadatak da se vrate uzajamnoj robnoj razmeni od pre krize, koja je iznosila 5 milijardi dolara. A u doglednoj budućnosti da je uvećaju na račun saradnje u visokotehnološkim granama.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Logotip: www.skolkovo.ru

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.