Naučnici čitaju misli pacijenta sa disfunkcijom mozga

Izvor: Vostok.rs, 13.Nov.2012, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici čitaju misli pacijenta sa disfunkcijom mozga

13.11.2012. -

Naučnici sa Univerziteta u Zapadnom Ontariju tvrde da razlikuju signale mozga pacijenta, koji se već deset godina nalazi u stanju vegetacije.

Naučnici konstantno prate ponašanje krvnih sudova mozga 39-godišnjeg Skota Rautlija. Pošto su proučili reakciju posebnih delova mozga na neka pitanja koja se postavljaju zdravim ljudima, neurolozi su postavljali ista ta pitanja pacijentu, istovremeno prateći stanje krvnih sudova.

Rezultat je prema rečima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << naučnika, prevazišao sva očekivanja, jer su jasno uhvatili odgovore da i ne. Na primer 39-godišnji Kanađanin, koji je zadobio ozbiljne povrede glave u saobraćajnoj nesreći, rekao je stručnjacima da ne oseća bol.

Neurolozi veruju da će novi metod „dijaloga“ sa ovakvim pacijentima pomoći mnogima koji imaju sličnu dijagnozu da saopšte svoje misli i osećanja.

Izvor: Glas Rusije, foto: © Flickr.com/TZA/cc-by-nc    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.