NASA objavila video o povlačenju leda na Arktiku (VIDEO)

Izvor: Večernje novosti, 30.Okt.2016, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA objavila video o povlačenju leda na Arktiku (VIDEO)

Američka agencija NASA nedavno je objavila zapanjujući video na kome se vidi 30 godina kretanja arktičkog morskog leda Američka agencija NASA nedavno je objavila zapanjujući video na kome se vidi 30 godina kretanja arktičkog morskog leda, najveće površine zamrznute vode u Arktičkom okeanu. Arktički led se smanjuje, a sa smanjenjem ledene mase raste rizik od zagrevanja vode i vazduha. „Ono što smo videli tokom godina je da nestaje stariji led“, rekao je Volt Majer, >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << istraživač morskog leda u Nasinom svemirskom centru „Godar“ u Grinbeltu, u državi Merilend. „Ovaj stariji, deblji led je kao bastion morskog leda: topla leta će istopiti sav mladi, tanak led, ali ne mogu u potpunosti da uklone stariji led. Ali ovaj stariji led postaje sve slabiji, jer ga ima manje, i preostali stari led je razbijen i tanji, tako da ovaj bastion više nije dobar kao nekad“. Nasin studio za naučnu vizualizaciju stvorio je vizuelnu animaciju koliko arktičkog leda je nestalo od 1984. godine. Godine 1984. je bilo 1,8 miliona kvadratnih kilometara leda koji je bio star najmanje pet godina u svom najnižem godišnjem iznosu. Do septembra 2016. ostalo je samo 110 hiljada kvadratnih kilometara. Ova vremenska animacija takođe pokazuje kako se ledena masa kreće tokom godišnjih doba i godina. Dok se površinski deo morskog leda skuplja, stariji led se takođe smanjuje, čineći čitav ledeni blok slabijim zbog tankog mlađeg leda. Na snimku je mlađi led prikazan tamnijom nijansom, dok je stariji led beo. Naučnici Univerziteta u Koloradu našli su način da prate kretanje i starost arktičkog morskog leda pomoću satelitskih pasivnih mikrotalasnih instrumenata, meteoroloških satelita i podataka sa bova. Instrumenti su detektovali „osvetljenost temperature“ koja se dobija očitavanjem temperature, teksture, saliniteta i količine snega na ledu. „To je kao knjigovodstvo. Pratimo morski led dok se kreće, sve dok se ne otopi ili ne napusti Arktik“, rekao je Majer. (Izvor: sputniknews.com)

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ZAPANJUJUĆE NASA objavila video o povlačenju leda na Arktiku (VIDEO)

Izvor: Blic, 31.Okt.2016, 00:43

Američka agencija NASA nedavno je objavila zapanjujući video na kome se vidi 30 godina kretanja arktičkog morskog leda, najveće površine zamrznute vode u Arktičkom okeanu...30yrs of Arctic ice shrinkage in NASA timelapse (VIDEO) https://t.co/nnKLCXGNSS pic.twitter.com/igSipGNhaX..Arktički led...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.