Napredak u razvoju nanotehnologije

Izvor: RTS, 15.Jun.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napredak u razvoju nanotehnologije

Najnovije otkriće kineskih stručnjaka u oblasti upotrebe nanočestica u medicini pruža objašnjenje mehanizma štetnog dejstva tih čestica na ćelije pluća. Time se otvara mogućnost danjeg razvoja primene nanotenologije u medicini.

Kineski istraživači otkrili su kako nanočestice, koje se koriste u medicini kod dijagnoziranja i davanja lekova, mogu da izazovu oštećenje pluća.

Iako se nanotehnologija brzo razvija i naučnici polažu veliku nadu u njenu primenu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u medicini, pojavila se bojazan da nanočestice imaju i toksičan efekat.

Štetan uticaj sitnih čestica naročito je izražen kada su u pitanju pluća, ali nije bilo jasno kako do toga dolazi.

U članku objavljenom u Časopisu za molekularnu ćelijsku biologiju, kineski eksperti su objasnili da jedna vrsta nanočestica, koja se koristi u medicini, pod nazivom "poliamidoaminski dendrimeri" (PAMMAs) može da izazove oštećenje pluća, pokrećući jedan oblik programirane smrti ćelija, poznat pod nazivom autofagijska smrt ćelija.

Kineski stručnjaci su, sprovodeći jedno ispitivanje, uočili da neki tipovi PAMMAMs-a ubijaju ćelije ljudskih pluća, a da to nije bila apoptoza - prirodan i uobičajen oblik ćelijske smrti.

Tokom eksperimenta laboratorijskim miševima ubrizgan je izvestan inhibitor autofagije nakon čega su životinje bile izložene nanočesticama.

Rezultati su pokazali da je oštećenje pluća znatno smanjeno i da je poboljšan procenat preživljavanja.

"Time se otvara put koji obećava razvoj strategija prevencije oštećenja pluća izazvanih nanočesticama", istakao je Čengju Dženg, molekularni biolog Kineske akademije za medicinske nauke.

Nanotehnologija, nauka ekstremno malih čestica, postala je važna industrija.

Naučnici se nadaju da će nanočestice moći da poboljšaju efikasnost lekova i genske terapije, raznoseći medikamente do pravog mesta u telu, odnosno specifičnog tkiva, regulišući dinamiku otpuštranja leka i smanjujući oštećenje zdravog tkiva.

Jedan nanometar je milijarditi deo metra i osim u medicini, nanotehnologija koristi se u proizvodnji sportske opreme, kozmetike, automobilskih guma, elektronike.

Procenjuje se da će ovaj sektor globalne privrede do 2015. godine vredeti više milijardi dolara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.