NASA ustupa svoju tehnologiju: Ovi patenti sada su dostupni svima

Izvor: Vesti-online.com, 12.Maj.2016, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA ustupa svoju tehnologiju: Ovi patenti sada su dostupni svima

NASA je javnosti učinila dostupnim 56 svojih patentiranih tehnologija, stavivši ih u javni domen, prenosi CNET. Patenti se mogu komercijalno koristiti bez ograničenja, i nije potrebno posebno ih licencirati.

"Ove tehnologije su razvijene za NASA-ine misije, ali mogle bi da se primenjuju i u drugim područjima. Stavljanjem u javni domen, eliminiše se potreba za papirologijom i troškovima vezanim za uobičajene procese licenciranja intelektualnog vlasništva", rekla je Đina >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Anderson iz NASA-e.

Patenti koji su pušteni u javnost uključuju širok spektar NASA-ine tehnologije kao što su proizvodni procesi i dizajn raketa. Ovaj NASA-in potez predstavlja nastavak tradicije agencije u pomaganju javnog sektora.

Stručnajci smatraju da bi ovaj potez mogao da bude od pomoći mnogim kompanijama koje se bave istraživanjem svemira, poput kompanije "Spejs Iks" Ilona Maska.

Bazu podataka NASA-ine tehnologije koja se nalazi u javnom domenu možete pretraživati ovde.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.