NASA šalje u svemir Robonauta

Izvor: Vesti-online.com, 03.Nov.2010, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA šalje u svemir Robonauta

Američka svemirska agencija NASA saopštila je da se sprema da u svemir pošalje prvog humanoidnog robota.

Reč je o robotu teškom oko 135 kilograma koji su zajednički razvili NASA i kompanija "Dženeral motors". Robonaut ima šlem na glavi i ruke koje izlaze iz robustnog torza. Premda ima i noge, kretaće se uz pomoć točkova, dok su njegove ruke dizajnirane tako da mogu da koriste alate koji se već nalaze na Međunarodnoj kosmičkoj stanici (MKS).

Robonaut 2, iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << milja nazvan R2, obaviće jednodnevni let do MKS-a na spejs šatlu Diskaveri kojem će to biti poslednje putovanje u svemir, s obzirom na to da je NASA ranije objavila da će penzionisati celokupnu flotu tog tipa letilica, prenele su agencije.

Biće to prvi humanoidni robot koji će u svemir biti poslat sa Zemlje.

U NASA se nadaju da će jednog dana ovo čudo mehanike i elektronike, vredno 2,5 miliona dolara, pomagati astronautima od krvi i mesa tokom boravka u orbiti u čišćenju i pospremanju stanice, obavljanju višesatnih šetnji u svemiru po ekstremnoj vrućini ili hladnoći i rešavanju hitnih situacija, poput požara, ili curenja toksičnih materija.

Robonauti bi mogli i da istražuju asteroide, Mars i druge svetove, krčeći ljudima put u svemir.

R2 će krenuti na svoje putovanje na MKS sutra, zajedno sa šestočlanom ljudskom posadom. U početku, R2 će se na MKS kretati u striktno ograničenom prostoru. Inženjeri iz "Dženeral motorsa", međutim, veruju da će se on brzo adaptirati i da će moći kasnije da operiše po celoj stanici, kao i da pomaže astronautima pri radu u otvorenom svemiru van MKS-a.

Diskaveri je prvobitno trebalo da se otisne u svemir 31. oktobra, ali je poletanje odloženo nakon što je ustanovljeno curenje helijuma i azota iz dela letilice.

Diskaveri će na svoj poslednji let poneti "trajni višenamenski modul" (PMM) sa namirnicama i rezervnim delovima.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.