Mutirani geni kod ludila krava

Izvor: RTS, 01.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mutirani geni kod ludila krava

Kanadski naučnici otkrili genske mutacije na dezoksiribonukleinskoj kiselini (DNK) životinja zaraženih ludilom krava, što je novi korak ka bržem otkrivanju bolesti.

Ekipa naučnika iz Nemačke, SAD i Kanade je tokom studije namerno zarazila ludilom krava (spongiformnom encefalopatijom) nekoliko vrsta krava, tako što su im dali zaraženo stočno brašno.

Time su otkrivene genske mutacije na DNK životinja zaraženih bolešću, ludih krava.

Naučnici su, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << potom, svakog meseca uzimali uzorke krvi od ispitanih životinja, kako bi testirali protok nukleinske kiseline.

Nekoliko meseci pre prvih simptoma bolesti, naučnici su primetili genske mutacije na DNK, koje nisu imale zdrave životinje.

"Sada utvrđujemo koji su to geni u pitanju i u kom trenutku se dogodi mutacija", navodi se u studiji i dodaje da to otkriće otvara put ka ranom otkrivanju bolesti.

"Otkriće je vrlo obećavajuće, jer se testovi odnose na uzorke krvi, živih životinja", dodaje se u istraživanju, navodeći da je do sada jedini način da se utvrdi bolest uzimanje uzoraka mozga od uginule životinje.

Goveđa spongiformna encefalopatija ili ludilo krava je retka neurodegenerativna bolest, koja napada centralni nervni sistem i mozak pretvara u sunđerasto tkivo, a ovu bolest mogu dobiti i ljudi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.