Muškarcima ne preti izumiranje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Feb.2012, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muškarcima ne preti izumiranje

BOSTON -

Teorije prema kojima će muškarci izumreti zbog neumitnog iščezavanja Y hromozoma, koji određuje muški pol budućeg deteta, pokazale su se pogrešnim, tvrdi grupa američkih naučnika u studiji koja je danas objavljena, a prenosi AFP.

Scenario o neizbežnom nestanku muškaraca nametnuo se pre desetak godina, kada su naučnici ustanovili da se muški hromozom dramatično suzio - od super-Y hromozoma sa više od 1.400 gena, pre nekoliko stotina miliona godina, sveo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se na maleni "okrajak", od svega nekoliko desetina gena.

Pojedini autori ovog mračnog scenarija predviđaju da će muškarci potpuno nestati za oko pet miliona godina, dok drugi tvrde da će proces biti daleko brži i da će jači pol izumreti, poput čuvene ptice dodo, već za 125.000 godina.

Najnovija studija Instituta za biomedicinska istraživanja pri Tehnološkom institutu Masačusets, međutim, ukazuje da se sužavanje Y hromozoma dogodilo u dalekoj prošlosti i da je od tada milionima godina bio izuzetno stabilan.

Ljudski genom ima 22 para hromozoma plus jedan kojim se određuje pol. Žene imaju dva iks hromozoma, a muškarci jedan iks i jedan ipsilon hromozom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Naučnici: Muškarcima ne preti izumiranje

Izvor: Blic, 22.Feb.2012

Teorije prema kojima će muškarci izumreti zbog neumitnog iščezavanja Y hromozoma, koji određuje muški pol budućeg deteta, pokazale su se pogrešnim, tvrdi grupa američkih naučnika u studiji koja je danas objavljena, a prenosi AFP...Scenario o neizbežnom nestanku muškaraca nametnuo se pre desetak...

Nastavak na Blic...

Žene mogu da odahnu, muškarcima ne prijeti izumiranje

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Feb.2012

BOSTON - Teorije prema kojima će muškarci izumrijeti zbog neumitnog iščezavanja Y hromozoma, koji određuje muški pol budućeg djeteta, pokazale su se pogrešnim, tvrdi grupa američkih naučnika u studiji koja je danas objavljena, a prenosi AFP.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.