Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jan.2010, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mihajlo Pupin" na afričkom tržištu

BEOGRAD - Najvažniji deo poslovnog plana Instituta "Mihajlo Pupin" u 2010. godini okrenut je izvozu na afričko tržiste, najavio je generalni direktor Instituta Vladan Batanović.

On je Tanjugu rekao da će Institut osnovati poslovne alijanse sa komplementarnim firmama sa prostora bivše Jugoslavije, a potom i Evrope i Dalekog istoka.

"Nameravamo da osnujemo nekoliko predstavništava ali i zajedničkih preduzeća u zemljama Afrike", naveo je Batanović. On je izrazio očekivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da će realna primanja zaposlenih u institutu biti povećana za 15 do 20 odsto, uz napomenu da će najveći deo profita biti utrošen za dalji tehnoloski razvoj postojecih ili novih proizvoda.

Poseban stimulans u tom razvoju biće učešće "Pupina" u naučno-istraživačkim projektima koje finansiraju EU i Ministarstvo za nauku i tehnoloski razvoj, naveo je Batanović.

Istovremeno njega brine opasnost od novog odliva mozgova u narednoj godini, naročito u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

"Nisam srećan sto postoji velika generacijska rupa u toj oblasti. Primetan je nedostatak kadrova, starosti od 35 do 45 godina", izjavio je Batanović.

On je ukazao da u 2010. godini očekuje blagu stabilizaciju domaćeg tržista i porast industrijske proizvodnje, a kada je u pitanju Institut, on najveći rast ocekuje u segmentu upravljanja u elektroprivredi i upravljanja saobraćajem u putnoj privredi, gde će, kako smatra, biti stabilno finansiranje projekata.

Batanović predviđa i dalje teškoće u plasmanu racunarskog hardvera kao i dosta suženo tržiste za klasične informacione sisteme. On smatra da će na evropskom tržistu doći do snažnijeg prodora kineskog kapitala i firmi u oblastima u kojima do sada nisu bili prisutni, kao što su mašinska industrija, građevinarstvo i upravljački sistemi.

To će dovesti do značajne konkurencije, ali nadam se da evropske firme, među kojima je i naš Institut, još uvek mogu na tehnološkom planu, da sačuvaju svoju dominaciju na evropskom tržištu, zaključio je Batanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Zaustaviti "odliv mozgova"

Izvor: Glas javnosti, 04.Jan.2010, 07:25

BEOGRAD - Generalni direktor Instituta "Mihajlo Pupin" Vladan Batanović istakao je da je najvažniji deo poslovnog plana u 2010. godini okrenut izvozu na afričko tržište, navodeći da će osnovati poslovne alijanse sa komplementarnim firmama sa prostora bivše Jugoslavije, a potom i Evrope i Dalekog...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.