Međunarodna godina astronomije

Izvor: RTS, 11.Feb.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodna godina astronomije

Ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić proglasio 2009. za Međunarodnu godinu astronomije u Srbiji. Ministarstvo će podržati naučne radnike i astronome i u uslovima ekonomske krize.

Potpredsednik Vlade i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić je obećao da će ministarstvo podržati naučne radnike i astronome i u uslovima ekonomske krize, kako bi se omogućilo da "znanje bude na samom vrhu u prioritetima države".

Prema njegovim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Međunarodna godina astronomije je prilika da pokažemo da je Srbija spremna da učestvuje i u aktivnostima 21. veka na polju nauke.

Đelić je ukazao i na značaj velikog broja naučnih projekata u Srbiji najavljući da će "već sutra biti održan sastanak na kome će se razmatrati mogućnosti njihovog finansiranja".

Ministar Đelić je pozvao sve naučne radnike da s Ministarstvom za nauku i tehnološki razvoj rade na razvojnim projektima, izražavajući uverenje da će mnogi biti uspešno realizovani.

Prema Đelićevim rečima, 2009. godina je i odlična prilika da podržimo sve dobre projekte, a Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj biće otvoreno za sve naučne radnike.

Đelić je najavio i aktivnosti na završetku izgradnje astronomske stanice Vidojevica kod Prokuplja koja bi trebala da bude završena, "ako ne ove, onda naredne godine".

Na proglašenju su prezentovane brojne aktivnosti koje će biti realizovane u Srbiji u okviru Međunarodne godine astronomije.

Ujedinjene nacije su na 62. generalnoj skupštini donele rezoluciju kojom je 2009. proglašena za Međunarodnu godinu astronimije, a svečano proglašenje održano je u Parizu januaru ove godine.

Povod za proglašenje Međunardone godine astronomije je obeležavanje velikog jubileja - 400 godina od prvog astronomskog posmatranja uz pomoć teleskopa.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Đelić: Moguć novi kredit od Svetske banke

Izvor: Mondo, 11.Feb.2009

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da se sa Svetskom bankom razmatra mogućnost odobrenja dodatnog kredita od 300 miliona dolara, a u martu će biti određeno koliko će dodatnog novca Srbiji biti potrebno od MMF-a.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.