Lansirana sonda koja treba da nam otkrije tajne Sunca

Izvor: Vesti-online.com, 14.Avg.2018, 04:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lansirana sonda koja treba da nam otkrije tajne Sunca

Nasa je danas lansirala letelicu koja će prići bliže Suncu nego bilo koja letelica u istoriji. Zadatak letelice biće da analizira solarnu koronu i spoljnu atmosferu Sunca, odakle potiču solarni vetrovi, navodi Rojters.

Prema planu, letelica bi trebalo da priđe na 6,1 milion kilometara od površine Sunca, što je sedam puta bliže od drugih letelica koje su radile slične zadatke.

Cena programa bila je milijardu i po dolara i prva je misija u Nasa programu "Život >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sa zvezdom".

Letelica će biti suočena sa temperaturama višim od 1.370 stepeni Celzijusovih, ali je opremljena toplotnim štitovima koji će instrumente za merenje održavati na temperaturi od 29 stepeni Celzijusovih.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.