Kosmički teleskop NuSTAR otvorio „oči“

Izvor: Vostok.rs, 30.Jun.2012, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosmički teleskop NuSTAR otvorio „oči“

30.06.2012. -

Kosmički rentgenski teleskop NuSTAR namenjen za posmatranje crnih rupa, neutronskih zvezda, gama zraka i Sunca prvi put je uključio svoje detektore i napravio prve snimke, javlja Laboratorija reaktivnog kretanja NASA. Novi teleskop će raditi u dijapazonu rentgenskog zračenja visoke energije i 100 puta je jači od svih drugih postojećih teleskopa. Prva „meta“ za teleskop je izvor rentgenskog zračenja u sazvežđu Labuda. To je crna rupa na udaljenosti od oko 6 hiljada svetlosnih godina od Sunca.

Izvor: Golos Rossii, foto: Vesti.ru    

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Lovac na crne rupe poslao prve snimke

Izvor: Mikro - PC World, 30.Jun.2012

Nasin teleskop NuSTAR načinio je svoje prve snimke, najoštrije prikaze izvora iks zraka iz dubokog svemira koji su ikada snimljeni. Opservatorija nazvana skupinom nuklearnih spektroskopskih teleskopa (Nuclear Spectroscopic Telescope Array, NuSTAR) lansirana je sredinom juna s ciljem da napravi popis...

Nastavak na Mikro - PC World...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.