Kineski superkompjuter najmoćniji na svetu

Izvor: Vesti-online.com, 17.Nov.2010, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski superkompjuter najmoćniji na svetu

Kina je premašila SAD u polugodišnjem rangiranju najmoćnijih i najbržih računarskih sistema na svetu, prenele su agencije.

Najnoviji kineski superkompjuter, nazvan "Tijanhe-1A" (Mlečni put) našao se na čelu svetske liste sa manje od 2,57 petaflopsa u sekundi.

Na drugom mestu je američki JC XT5 (Jaguar Cray XT5) sa 1,75 petaflopsa u sekundi, a na trećem kineski računar "Nebulae" (Magline) sa 1,27 petaflopsa u sekundi.

Oba kineska sistema koriste "Nvidijine" grafičke procesorske jedinice radi bržeg obavljanja računskih operacija.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Superkompjuter najmoćniji na svijetu

Izvor: Capital.ba, 17.Nov.2010

PEKING, Kina je premašila SAD u polugodišnjem rangiranju najmoćnijih i najbržih računarskih sistema na svijetu, prenele su agencije. Najnoviji kineski superkompjuter, nazvan 'Tijanhe-1A' (Mliječni put) našao se na čelu svjetske liste sa manje od 2,57 petaflopsa u sekundi. Na drugom mjestu je...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.