Kako sprečiti da CO2 dospe u atmosferu?

Izvor: VOA, 07.Mar.2015, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako sprečiti da CO2 dospe u atmosferu?

Ogroman objekat u Norveškoj posvećen je ideji da proces sprečavanja da ugljen - dioksid dospe u atmosferu učini prostijim i jeftinijim.

Većina naučnika se slaže da je povećan nivo ugljen-dioksida u atmosferi jedan od razloga za klimatske promene, koje bi potencijalno mogle da imaju katastrofalne posledice. Ali sprečavanje da ugljen-dioksid iz izduvnih gasova dospe u atmosferu je komplikovan i skup proces.

Uprkos stalnim poboljšanjima u oblasti izvora >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << obnovljive energije, najjeftinija energija se i dalje dobija od fosilnih goriva kao što su ugalj, nafta i prirodni gas. Međutim, s obzirom da se pri sagorevanju fosilnih goriva oslobađa ugljen-dioksid, naučnici pokušavaju da pronađu najefikasniji i najjeftiniji metod da spreče da on stigne do atmosfere.

Tehnološki centar u Mongstadu u Norveškoj, skraćeno TCM, je najveće postrojenje na svetu u kojem se testiraju nove tehnologije za industrijsku upotrebu. Direktor, Tore Amundsen kaže da je, od kada je 2012. puštena u pogon, ta elektrana u vrednosti od milijardu dolara pružila korisne informacije.

“Naučili smo o odabiru materijala, o dizajnu raznih modela, što je značajno poboljšano posle ovih testova, i naučili smo dosta o upravljanju ovim vrlo velikim objektom”.

Amundsen dodaje da ima još stvari koje treba otkriti o upravljanju masivnom elektranom.

“Jednostavne stvari poput toga kako je pokrenuti, kako njome upravljati kada obavlja različite poslove i kako je ponovo zatvoriti. Takve jednostavne stvari sa kojima pre nismo imali iskustva”.

TCM je povezana sa obližnjom elektranom, koja je izvor izduvnih gasova, koji se prerađuju raznim hemijskim rastvorima.

“Rastvor privlači molekule ugljen-dioksida iz ispuštenog gasa, a mi zatim tu hemikaliju sa molekulima ugljen-dioksida stavimo da proključa. Tim procesom se ugljen-dioksid odvoji od rastvora, koji možemo ponovo da koristimo za apsorbciju još više ugljen-dioksida”

Cilj ovog procesa je da se prikupi 90 odsto ugljen-dioksida. Amundsen objašnjava da je to, međutim, i dalje skupo.

“Sa raspoloživom tehnologijom to bi podiglo cenu struje za 30 do 40 odsto jer bi ta tehnologija morala da se koristi u elektranama”.

Najbolje rešenje za skladištenje izdvojenog gasa je njegovo upumpavanje u podzemne šupljine, koje ostanu posle vađenja nafte ili prirodnog gasa, gde onda može da ostane zauvek. Međutim, Tehnološki centar Mongstad ne upumpava ugljen-dioksid pod zemlju, već ga umesto toga ispušta u atmosferu.

Amundsen kaže da je tehnologija trenutno priuštiva samo razvijenim industrijskim zemljama. Danas jedino u Kanadi postoji velika elektrana na ugalj koja upumpava štetni gas pod zemlju. Druge zemlje grade slične elektrane.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.