Jantar – nepotopivi obaveštajac

Izvor: Vostok.rs, 18.Mar.2013, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jantar – nepotopivi obaveštajac

18.03.2013. -

Dubinski uređaji koji su u stanju da se spuštaju na dubinu do šest hiljada metara, najnovija naučna oprema – to je samo deo opreme okeanografskog broda Jantar. Ogledna ispitivanja izviđačkog broda će započeti na leto 2013. godine.

Prvi broj projekta Krjujs napravljen je specijalno za vršenje dubinskih istraživanja na dnu Svetskog mora. Okeanografski brod je namenjen osvajanju praktično čitave površine okeana, izuzev rovova poput Marijinskog, ističe >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << glavni inženjer projektantske kompanije, inženjerskog biroa Almaz iz Santkt-Peterburga Aleksandar Forst:

- On je opremljen savremenom opremom, uključujući batiskafe Rus i Konsul. Kao i batiskafe bez posade, sisteme na vuču za istraživanje okeana na istim dubinama. Tako on nema premca među savremenim brodovima slične klase. Pri tome brod je opremljen savremenim sistemima navigacije, veze i dinamičkog pozicioniranja. Sistem pozicioniranja osigurava dugotrajno i precizno zadržavanje broda u regionu radova. Osiguran je neophodan za brodove ove klase nivo nepotopivosti i osiguranja osnovnih izvora električne energije.

Jantar nije vojni, već istraživački brod. Ipak idikativno je da će brod ući u sastav glavne uprave dubinskih istraživnja Ministarstva odbrane, koje često nazivaju dubinskim izviđanjem. Uprava je podređena lično ministru odbrane. Brod će izvršavati kako naučne, tako i praktične zadatke, kaže direktor Centra za društveno-politička istraživanja Vladimir Jevsejev.

- U vreme hladnog rata na morskom dnu su bile napravljene specijalne granice uz pomoć predajnika. Predajnici su se koristili kako bi se otkrivao prolazak sovjetskih podmornica. Između ostalog bila je formirana granica oko Grenlanda, prilikom čijeg prelaska se fiksirala činjenica prolaska sovjetskih nuklearnih podmornica, otkrivalo se mesto prolaska. Kasnije je to omogućavalo da se one prate pomoću višenamenskih nuklearnih podmornica. Takve granice koje smanjuju tajnost bojeve primene ratne mornarice su bile formirane ne samo u Atlantskom okeanu, već i na drugim mestima.

Sasvim je moguće, smatra ekspert, da upravo takvi borodvi kao što je Jantar mogu da liše ove opcije mogućeg protivnika. Sa ove tačke gledišta prisustvo brodova koji omogućavaju da se vrše radovi na velikim dubinama sasvim je očigledno.

Brod ima i civilnu namenu. Po mišljenju eksperata, on može da skuplja informacije o rezervama nafte i gasa. Mada takve dubine su nezamislive za vađenje, ali informacije će ipak biti korisne u srednjoročnoj perspektivi. A jantar se za sada priprema za ispitivanja, prvo u Belom, zatim u Barencovom moru.

Oleg Nehaj,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.