Izvor: Vesti-online.com, 12.Mar.2018, 01:31

Izum Srbina osvojio Nemačku

Izum Srbina osvojio Nemačku

Na upravo završenom Obrazovnom sajmu Didakta 2018 u Hanoveru, među 840 izlagača, uglavnom inovatora, pojavio se i naš zemljak Dean Ćirić (32), šef obrazovno-proizvodne kompanije Fabmaker iz Braunšvajga. On i njegov tim na sajam su izašli sa svojim trodimenzionalnim printerom fabmaker 1 koji su, kako su "Vesti" već pisale, usavršili s grupom saradnika sa Tehničkog univerziteta u Braunšvajgu i Univerziteta iz Getingena.

Ćirić je kompaniju osnovao 2013. i već se tri >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << puta pojavljivao na Cebitu u Hanoveru, a ovo mu je drugi izlazak na Didaktu, sajam novih, futurističkih pedagoško-didaktičkih programa, zasnovanih na vrhunskoj digitalnoj tehnologiji. Izlagači proizvode digitalna nastavna sredstva i istovremeno organizuju obučavanje kadrova koji treba da ih uključe u škole, naučne institucije i proizvodne procese u privredi.

Ćirićev tim, na istom štandu sa partnerima Vestermanom i TU Braunšvajg, predstavio se 3D printerom fabmaker 1, koji je kao nastavno sredstvo u Nemačkoj, već ušao u mnoge škole i fakultete. Grand Hendrik Tone, novi ministar za kulturu i obrazovanje Donje Saksonije, koji ih je posetio, bio je oduševljen njihovim fabmakerom 1 i obrazovnim konceptom koji su razradili i usavršili vrhunski stručnjaci, na čelu sa prof. dr Gabrijelom Graube, članom njihovog Naučnog saveta.

- Digitalni mediji ušli su u sve pore društvenog života, a donose korenite promene u međusobnom komuniciranju, sistemima rada i učenja. Trodimenzionalni štampači u SAD su već uveliko ušli u škole i na fakultete. Nemačka je što se tiče digitalnih nastavnih sredstava i metoda na samom početku i mi smo tu videli svoju šansu. Konstruisali smo štampač fabmaker 1, koji smo veličinom i cenom prilagodili širokoj upotrebi, naročito u školama, fakultetima i privredi - kaže za "Vesti" Ćirić.

Đaci srednje škole u Bad Cvišenhanu (Donja Saksonija) Fabmakerom 1 proizveli su senzor za prašinu koji košta samo 50 evra. U Ahenu (NRV) su počeli sa delovima, a sada rade na izradi celog elektroautomobila. Gimnazija u Nojminsteru (Šlezvig-Holštajn) razradila je program Formula 1 i uskoro počinju proizvodnju malih modela ovog čuvenog automobila za trke.

Fabmaker u Ćirićevom rodnom Volfenbitelu nedaleko od Braunšvajga već ima osposobljenu grupu učenika koja je osnovala svoje đačko udruženje 3D4U, koje i starije podučava kako da štampačem fabmaker 1 naprave modele za sebe.

Kompanija Fabmaker, inače, zajedno sa partnerom, izdavačkom kućom Vesterman širom Nemačke održava seminare za primenu i uključivanje 3D štampača u nastavne programe.

Ćirić, koji je poreklom iz Mačve, u Beogradu već ima saradnike koji bi ovo novo tehnološko dostignuće, ako to država Srbija odluči, mogli postepeno da uvedu i u srpske škole.

Deanovi roditelji u Nemačku su došli 1971, otac Ljubiša iz Mačvanskog Prnjavora, a majka Božica iz Pećnik Ilove u Republici Srpskoj. Dean je rođen 1986. u Volfenbitelu kod Braunšvajga. Posle završene gimnazije studirao je finansije, a nakon jednogodišnjeg "dosadnog" zaposlenja u banci, na fakultetu u Getingenu strudirao je i diplomirao ekonomiju. Tokom studija zainteresovao se za trodimenzionalne štampače, a 3D fabmaker 1, rezultat je višegodišnjeg i istraživačkog rada kojeg je delio sa studentom mašinstva Krisom Tropeom. Tema Ćirićevog diplomskog rada bila je "Unapređivanje privrednog poslovanja novim tehničkim dostignućima".

Nastavak na Vesti-online.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.