Izvor: Nezavisne Novine, 12.Jul.2016, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inženjeri razvili "mikrovinariju" koja bez prestanka proizvodi vino

Američki inženjeri razvili su mikroaparat koji omogućava neprekidnu proizvodnju vina, navodi se u saopštenju Federalne politehničke škole u Lozani.

Danijel Atinger i njegove kolege nadaju se da će njihov izum omogućiti proizvođačima vina da bolje razumiju proces fermentacije koji ima veliki uticaj na kvalitet vina, prenosi Sputnjik.

„Klimatske promjene imaju veliki uticaj na kvalitet grožđa širom svijeta“, rekao je Atinger.

„Zbog vrućine >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << neki usjevi rano sazrijevaju, berba se odvija ranije i vino ima veći sadržaj alkohola ili različit ukus. Moramo da pronađemo način da analiziramo i prilagodimo proizvodnju vina“, istakao je Atinger.

„Mikrovinarija“ koristi veoma male količine tečnosti i proizvodi nekoliko mililitara vina na sat, što omogućava brzo testiranje različitih ukusa i vrsta vina. Sok od grožđa teče kroz glavnu cijev aparata. Kvasac se nalazi u obližnjim odjeljcima i utiče u glavnu cijev kroz ultratanku membranu sa nanoporama.

Zatim kvasac apsorbuje šećer i proizvodi alkohol i ugljen-dioksid, koje ispušta kroz membranu.

Naučnici su 2015. otkrili da ključnu ulogu u jedinstvenosti nacionalnih vina igra upravo kvasac, a ne vrsta grožđa, klima ili vremenski uslovi. Kvasac ima genetička svojstva koja su specifična za određenu geografsku oblast i stoga utiče na ukus određenog vrsta vina.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Razvili "mikrovinariju" koja bez prestanka proizvodi vino

Izvor: B92, 13.Jul.2016, 08:13

Američki inženjeri razvili su mikroaparat koji omogućava neprekidnu proizvodnju vina, navodi se u saopštenju Federalne politehničke škole u Lozani...Danijel Atinger i njegove kolege nadaju se da će njihov izum omogućiti proizvođačima vina da bolje razumeju proces fermentacije koji ima veliki...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.