Izvor: RTS, 01.Jul.2020, 15:55

Indijski satelit bez kontrole

Indija izgubila kontakt sa svojim satelitom u Mesečevoj orbiti. Misija praktično izgubljna, zbog kvara komunikacionog sistema na letelici.

Indijska svemirska agencija saopštila je da je izgubila komunikaciju s jedinim indijskim satelitom u Mesečevoj orbiti i da naučnici više ne kontrolišu tu letelicu, javljaju agencije.
Agencija Sinhua prenela je da bi Indija mogla potpuno da odustane od svoje mesečeve misije bez ljudske posade, pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je naglo prekinut kontakt s letelecom Čandrajan-1.
Indijska organizacija za istraživanje svemira (ISRO) saopštila je da je zemaljska kontrola u gradu Bangalor izgubila kontakt s letelicom Čandrajan-1 jutros u 1.30 po lokalnom vremenu, javio je AP.
Direktor ISRO rekao je da su pokušaji da se ponovo uspostavi veza sa satelitom bili bezuspešni i da je misija praktično izgubljena.
Radio kontakti izgubljeni su zbog "iznenadnog kvara komunikacionog sistema" letelice, prenela je Sinhua.
Čandrajan-1, lansiran oktobra 2008, bio je u Mesečevoj orbiti 312 dana, a obišao je Zemljin satelit više od 3.400 puta. 
Pre Indije, slične lunarne misije imali su SAD, Rusija, Japan, Kina i Evropska svemirska agencija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.