Imunološke ćelije izazivači Parkinsona

Izvor: RTS, 22.Feb.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imunološke ćelije izazivači Parkinsona

Dva francuska istraživača otkrila su da ćelije imunološkog sistema utiču na razvoj Parkinsonove bolesti. Rezultati istraživanja bi trebalo da dovedu do razvoja novih preparata protiv Parkinsona.

Etjen Irš i Stefan Ino s univerziteta "Pjer i Marija Kiri" otkrili su da ćelije imunološkog sistema utiču na razvoj Parkinsonove bolesti.

Do ovog važnog otkrića došli su tokom autopsija, primetivši veliki broj posebne vrste belih krvnih zrnaca iz krvi - limfocita >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << T - u mozgu pacijenata koji su bili oboleli od Parkinsona.

Francuski naučnici su potom utvrdili da te ćelije, koje se obično ne javljaju u mozgu, doprinose moždanim upalama i da uništavaju neurone, preneo je francuski dnevnik "Mond".

Naučnici su ustanovili da bela krvna zrnca, kada uđu u mozak, koriste molekul "FaSL" da bi se vezali za nervne ćelije i izazvali njihovo odumiranje.

Rezultati ovog istraživanja bi, kako smatraju istraživači, trebalo da dovedu do razvoja novih preparata protiv Parkinsona, koji bi usporili razvoj te bolesti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.