Helikopter kao bicikl

Izvor: Politika, 29.Okt.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Helikopter kao bicikl

Lični helikopter GEN H-4, nalik letelici iz filmovima s Džejmsom Bondom, napravila je japanska korporacija "Gene". Letelica ima sedište i stajni trap, jedino pre poletanja treba zavezati – sigurnosni pojas.

Za razliku od nekih pređašnjih, na ovome se vrte dva kompleta elisa smeštenih na zajedničkoj osi. Zbog toga mu nije potrebna repna koja kod većine služi za održavanje ravnoteže. Elipse su dugačke četiri metra, tako da nećete imati muke prilikom sletanja na uzanom prostoru.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Helikopter koristi gorivo kao u automobilima, a za sada može leteti najviše do 1.000 metara najvećom brzinom od 90 kilometara na sat i najduže tridesetak minuta. Za letenje u Japanu ne morate imati ni letačku dozvolu, a tvorci tvrde da se lako upravlja kao da vozite bicikl.

Za samo dva sata obučiće vas i bićete spremni za poletanje. Uostalom, helikopterom upravljate kontrolerom koji nalikuje ručkama bicikla. U SAD se prodaje za 30.000 dolara.

S. P.

[objavljeno: 29.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.