Izvor: RTS, 19.Maj.2023, 16:17

Generator ZERO 2023 – за победничко решење "Фрагмент плоче" уручена два милиона динара

Пројекат Фрагмент плоче стартапа Фрагмент Инцорпоратед, који се бави производњом иновативног и одрживог грађевинског материјала од 73% рециклажног стакла, победник је овогодишњег Генератор ЗЕРО конкурса ОТП банке. Са рекордних 116 пријава, у односу на протекли >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << циклус на који се пријавило 72 пројекта, овогодишњи конкурс био је други по реду који је посвећен решењима за смањење карбонског отиска. Победнички тим је од Банке освојио два милиона динара и стратешку подршку у даљем развоју и промоцији пројекта, као и награде два партнера.
ОТП банка, осим што је водећи кредитор привреде и становништва, је и предводник зелене транзиције у банкарском сектору, али и прва банка у Србији која је развила програме системске подршке иновативном и зеленом предузетништву. Чињеница да је управо Генератор ЗЕРО најнаграђиванији пројекат ове банке, то додатно показује.
"Традиција и репутација коју већ сада има Генератор, највеће је признање за нашу посвећеност унапређењу циркуларне економије и потребама локалне заједнице. Број и квалитет пријава који сваке године расте још је бољи индикатор општег друштвеног значаја ове теме, и управо то је био разлог зашто смо и овогодишњи циклус посветили смањењу карбонског отиска. Пројекат Генератор ЗЕРО због кога смо се данас и окупили најбоље осликава стратешку опредељеност ОТП банке ка одрживом пословању и иновативном размишљању у смеру развоја зелене економије, чиме је, оправдано, током седам година постао један од наших најважнијих пројеката. Надамо се да ће нека од решења која смо видели у финалу Генератора, помоћи да креирамо одговорније и одрживије окружење“, рекао је на проглашењу победника Предраг Михајловић, председник Извршног одбора ОТП банке Србија.
Идеја за Фрагмент плоче настала је током припрема за једну од бројних изложби уметнице Марије Марковић. Павле Милошевић, предузетник и заговорник одрживости, придружио се Марији у даљем развијању идеје. Открили су да су стакло и цемент по својој природи инкомпатибилни материјали и да их није лако повезати. Овај феномен их је заинтригирао и даље истраживање их је довело до научних радова професора са Технолошко- металуршког факултета у Београду.
Резултат ове фузије уметничког инстинкта, научног искуства и пословне оријентације јесте Фрагмент плоча, нови материјал за нову генерацију потрошача. Фрагмент тим је поносан што се за производњу Фрагмент плоче користи постиндустријско стакло које би завршило на депонији, чиме се успорава попуњавање и убрзано настајање нових депонија. Свака изградња нове депоније има висок угљенични отисак и доводи до уништења биодиверзитета и животне средине.
Од 2017. године када је Генератор покренут, кроз пројекат је подржано скоро 100 оригиналних идеја.
"Овогодишње финале надмашило је наша очекивања с обзиром да је тема поновљена, али је уједно и доказ да се наша земља орјентише ка одрживом моделу пословања и иновацијама у том домену. Самим тим, изабрати десет најбољих није било нимало једноставно. Поносни смо на све што је пројекат Генератор ЗЕРО изнедрио до сада, а надамо се да ће креативност овогодишњих финалиста бити још један подстицај целој привреди да афирмише и промовише зелене пројекте и одрживо пословање, као што то ми у ОТП банци радимо. Пре свега ми као појединци верујемо да је једини исправан пут овај заједнички - када удружимо снаге и делујемо за опште добро и зато се још једном захваљујем нашим партнерима на подршци и ангажману“, изјавио је Вук Kосовац, члан Извршног одбора ОТП банке за послове са становништвом и развој дигитала и уједно председник жирија.
Из Фрагмент тима су изразили захвалност ОТП банци на пруженој прилици и појаснили на који начин ће да искористе освојену награду.
"Велико нам је задовољство да смо били део такмичења које је окупило више сјајних идеја из области одрживе економије. Захвални смо ОТП банци као и сарадницима пројекта Генератор Зеро 2023 на успостављању платформе за разговор о проблемима екологије и савремене привреде. Финансијску награду ћемо искористити за спровођење развоја и унапређења Фрагмент плоча увођењем еко цемента и супституцијом адитива са био адитивима. У настојању да направимо уметност створили смо грађевински материјал. Грађевински материјал претворили смо у уметност“, изјавио је Павле Милошевић.
ОТП банка свим овогодишњим финалистима пружила је подршку и кроз промотивне и маркетиншке активности, док победника, уз новчану награду, очекује и саветодавна помоћ, презентовање решења у ОТП Лаб иновационом хуб-у матичне ОТП Групе и инвестиционом фонду Портфолион.
На то се осврнула и Милена Мићановић, директорка за комуникације и односе са јавношћу ОТП банке и поручила да банка осим што новчано подржава иницијативе које имају утицај на развој иновационог екосистема, то треба да чини и кроз своје нефинансијске ресусе.
"Ми као ОТП банка осим што желимо да будемо весник добрих вести, хоћемо да допринесемо да се добар глас далеко чује. Баш зато настојимо да кроз све наше канале ширимо свест о идејама које су за ових седам година прошле кроз Генератор. Иако је овогодишњи циклус завршен, настављамо да блиско сарађујемо са нашим победницима, да заједно промовишемо концепт одрживе будућности и да едукујемо друштво о значају одговорног пословања, јер од тога како се понашамо данас зависи будућност и опстанак оних који долазе после нас“, нагласила је Мићановић.
Подршку на пројекту су пружилли и бројни партнери: ИЦТ ХУБ, Блиц, Мастеркард, Пројекат Србија Иновира подржан од стране УСАИД-а, Иницијатива Дигитална Србија, Београдска отворена школа (БОШ), Нетокрација, Сцхнеидер Елецтриц, МПЦ, Супернатурал – удружење које се бави заштитом животне средине.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.